Накъде върви петролът?

Цените на петрола на международните пазари се стабилизираха на нива около 50-60 долара за барел.

Сега нефтодобивните компании са изправени пред ново предизвикателство. Те рязко намалиха инвестиционните си разходи за проучвания и разработване на нови находища. Само за няколко месеца общата стойност на спрените инвестиции достигна 114 млрд. долара, пише Bloomberg.

Редица големи проекти за добив на нефт и газ с хоризонт в следващите 5 до 10 години са анулирани заради рязкото поевтиняване на суровините.

Енергийните гиганти от Exxon Mobil Corp. до Royal Dutch Shell вече проявяват извънредна предпазливост при одобряване на инвестиции, които струват милиарди и са необходими години, за да бъдат реализирани.

Според експертите от Total SA мащабното ограничаване на разходите за проучвания и добив сега ще доведе до спад на доставките на петрол след 3 до 4 години.

Търсенето в глобален мащаб вече показва признаци на засилване, сочат последните данни на базираната в Париж Международна агенция за енергетика. От МАЕ прогнозират, че светът ще консумира 94.7 милиона барела суров петрол на ден през четвъртото тримесечие на 2015 г., което би било увеличение с близо 1 млн. барела на годишна база.

Не всички обаче са съгласни с тази прогноза. От Exxon смятат, че цените на суровината ще останат сравнително ниски и през следващите години, като политиката на компанията вече се основава на тези очаквания.

От Vitol Group, най-големият независима търговец на суров петрол в света, посочват, че цените не могат устойчиво да паднат под 50 долара за барел, защото така биха били по-ниски от стойността на производството и разходите за доставка.

В дългосрочен план индустриализацията на света и увеличаването на населението до около 9 млрд. души ще доведат до скок на потреблението на енергия с повече от 50% през следващите 20 години, прогнозират от BP.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *