Намалява размерът на такси, събирани от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”

Правителството прие промени в Тарифа №5 за таксите, които се събират всистемата на Министерството на транспорта, информационните технологиии съобщенията. Целта на основната група изменения е да се оптимизираттаксите за предоставяните от агенцията административни услуги, което щедоведе до намаляване на административната тежест за бизнеса и е във връзкас изпълнението на една от мерките, предвидени в Програмата за по-доброрегулиране.

Таксата за издаване на дубликати за лиценз на Общността и на удостоверениеза регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници става 10 лв.

В момента размерът на двете такси е съответно 50 лв. и 20 лв. Значителнонамалява таксата за издаване на лиценз на Общността – от 2000 лв. става 500 лв.Размерът на таксите за еднократните разрешителни за международен превоз натовари става 10 лв. (сега – 15 лв.), а на многократните – 70 лв. (130 сега).

Промени са предложени и по отношение на таксите за издаване на разрешениеза извършване на периодични прегледи за проверка на техническата годност наППС, за провеждане на практически изпити за придобиване на правоспособности др. Отменят се такси с отпаднало правно основание за извършваните услуги исе въвеждат нови, свързани с възложените на ИА „Автомобилна администрация”функции по администрирането на режима, свързан с регистрацията на лицата,които организират и провеждат психологически изследвания по Закона задвижението по пътищата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *