Украйна може да подпише споразумението с ЕС в края на юни

Украйна може да подпише икономическата част от споразумението за асоцииране към ЕС на 27 юни, обяви еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле. Според него Киев е изпълнил важни условия от преговорния процес.

Фюле коментира още, че отношението на Русия към президентските избори в Украйна ще има решаващо значение за това дали ще има още санкции срещу Москва. Франция също обяви, че ако Москва окаже намеса във вота на 25 май, ще бъдат задействани нови санкции.

С нови действия срещу Русия заплаши и американският президент Барак Обама. Той обсъди кризата в Украйна в поредния телефонен разговор с френския президент Франсоа Оланд, съобщава телевизия Bulgaria on Air.

И двамата били категорични, че ако Москва продължи своето провокативно и дестабилизиращо поведение, трябва да бъде дипломатически и икономически наказана. Президентите дават висока оценка за усилията на правителството за обединяване на страната по пътя на провеждането на свободни и справедливи президентски избори на 25 май.

Също така стана ясно, че американската администрация на този етап не е получавала от правителството на Русия официално уведомление за прекратяване на сътрудничеството в Космоса.

ООН на свой ред призова за разоръжаване на незаконно въоръжените групировки в Източна Украйна. Според помощник-генералният секретар на ООН по правата на човека Иван Шимонович в диалога за националното единство на Украйна трябва да участват само мирните протестиращи от източните части на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *