Нападения над петролни съоръжения в Нигерия повишиха цената на петрола

Петролът рязко поскъпна на световните пазари, като търговците следят внимателно ситуацията в Нигерия. Опасенията са, че новите нападения над петролни съоръжения в богата на петрол делта на р. Нигер могат да нарушат доставките за САЩ станаха причина за поскъпването на суровината. Търговците се опасяват и от възникване на тропически бури в Атлантическия океан.

Петролът рязко поскъпна на световните пазари, като търговците следят внимателно ситуацията в Нигерия. Опасенията са, че новите нападения над петролни съоръжения в богата на петрол делта на р. Нигер могат да нарушат доставките за САЩ станаха причина за поскъпването на суровината. Търговията се изнерви след 6 поредни дни на понижение, през които влияние оказваха прогнозите за адекватност на резервите от горива в американската икономика.

Търговците се опасяват и от възникване на тропически бури в Атлантическия океан – метеоролозите прогнозират, че Мексиканския залив е особено рискова зона през тази година. Опасенията са от повторение на ситуацията през 2005 година, когато урагани разрушиха петролни платформи в залива.

Тези фактори станаха причина за силен ръст на лекият суров петрол и при затварянето на търговията късно снощи в Ню Йорк цената му достигна до 62,26 долара за барел, съобщава Bloomberg. Тази сутрин контрактите леко поевтиняха и търговията се извършва на ниво 62,18 долара в електронната неприсъствена сесия на борсата.

В Лондон сортът Brent се търгува за 65,51 долара за барел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *