Ратифицираха споразумение със Световната банка за заем от 41 млн. евро

Парламентът ратифицира две споразумения с Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР).

Първото споразумение е за предоставяне на отпусната безвъзмездна помощ от японското правителство за подготовка на проекта „Втори заем за развитие на политиките“. Дарението от Японския фонд за развитие на политиките и човешките ресурси е в размер на 708 хил. щатски долара, които ще се използват за разработване и за прилагане на политики в областта на повишаването на заетостта и запазването на фискалната стабилност.

Второто споразумение с МБВР е за заем в размер на 40,9 милиона евро за подкрепа на финансирането на втория проект за улесняване на търговията и транспорта. Проектът е насочен към повишаване на конкурентоспособността и разширяване на пазарния достъп на страната ни в Югоизточна Европа и Европейския съюз чрез укрепване на регионалната търговия и транспорта посредством оптимизирането на използването на Трансевропейската транспортна мрежа.

Чрез проекта ще се финансират строителни работи и дейности за модернизиране на съоръженията на граничните контролно-пропускателни пунктове по външните граници на ЕС, изграждане на 3,4 км подходен път, свързващ магистрала „Марица“ с ГКПП-Капитан Андреево, модернизиране на комуникационни системи за обмен на информация между граничните служби, подобряване на координацията и сътрудничеството между заинтересуваните страни. Предлаганият заем от Световната банка няма да финансира придобиването на земя, се посочва в доклада на Комисията по бюджет и финанси.

Общата стойност на проекта е 54,6 милиона евро. От тях 40,9 милиона евро са заем от Световната банка, а 13,7 милиона евро е съфинансирането от Държавния бюджет. Срокът за изпълнение на проекта е 5 години – от 2007 до 2012 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *