НАПИ иска АМ „Тракия“ да се строи по ОП „Транспорт” за сметка на АМ „Струма”

Изграждането на автомагистрала ”Тракия” да бъде финансирано по Оперативна програма „Транспорт”, за сметка на лот 2 и 3 от АМ „Струма”. Това са предложили от ръководството на НАПИ на среща с транспортния министър Петър Мутафчиев. Надзорният съвет на пътната агенция е направил подробен анализ на обектите, включени към момента в програмата и реалните възможности на пътната администрация за стартирането им, съобщиха от пресцентъра на институцията.

За отсечката Благоевград–Сандански от автомагистрала „Струма” кабинетът реши да бъде включена в следващия програмен период 2014–2020 г. Тя е свързана с голяма по обем и сложност дейност по проектиране, най-вече в частта на Кресненското дефиле, където проектирането трябва да обхване 20 км виадукти и тунели по европейските изисквания. Тъй като отсечката Дупница–Симитли също е на етап възлагане на проектиране, след утвърждаване на типова тръжна документация от Надзорния съвет на агенцията, обектите по лота все още не са в етап на готовност за търгуване. От страна на пътната агенция обаче са заявили, че имат готовност в най-кратки срокове да стартират търговете за лот 2 и лот 3 на автомагистрала „Тракия”. Те бяха прекратени на 20 февруари след получаване позицията на ЕК по депозирана до комисията жалба.

Другите два лота на АМ „Струма”: лот 1 (Долна Диканя–Дупница) и лот 4 (Сандански –ГКПП „Кулата”) са с готови проекти и е възможен старт на търговете в рамките на настоящата 2009 г., след приключване на отчужденията. Те ще бъдат изпълнявани в рамките на настоящия програмен период на ОП „Транспорт”.

Ръководството на НАПИ е изразило и позицията си в обхвата на ОП „Транспорт” да остане реализацията на проекта „Изграждане на автомагистрала „Хемус”, участък „Софийски околовръстен път – пътен възел „Яна” от км 0 до км 8+460”.

Управляващият орган в Министерство на транспорта ще изрази становището си по позицията на НАПИ в оптимално кратки срокове, след като тя бъде официално подписана от Надзорния съвет и внесена при управляващия орган, съобщават още от пресцентъра на пътната агенция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *