Петролът губи 3% поради понижено търсене

Петролът загуби почти 3% за барел във вторник, след като американското правителство ревизира очакванията си за търсенето на петрол през 2009 г.
Енергийното министерство понижи прогнозата си за световното търсене на петрол за 2009 г. до 84.27 млн. барела на ден, което е с 430 000 барела по-малко от предишната прогноза и най-ниското ниво от 2005 г.
„Докладът определено не помогна на пазара. Той поднови опасенията за намалено търсене”, каза Tom Bentz, анализатор в BNP Paribas Commodity Futures Inc. Суровият петрол се понижи с $1.36 до $45.71, след като беше достигнал нива от $48. Брент се понижи със 17 цента до $43.96.
Петролът загуби $100 за барел от юли насам в резултат на глобалната икономическа криза и понижаването на търсенето в световен мащаб.
МВФ предупреди, че световната икономика най-вероятно ще се свие през тази година до „Голяма рецесия”, което добави нови негативни настроения.
Индустриалното производство на Франция се понижи с 13.8% на годишна база през януари, според националното статистическо бюро INSEE, а продукцията на Великобритания се сви с 11.4% на годишна база.
Организацията на страните, износители на петрол, организира среща във Виена на 15 март, за да вземе решение дали да понижи производството на петрол с повече от вече обявените 4.2 млн. барела на ден, с цел да окаже подкрепа на цената на петрола.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *