НАП: Внимавайте за измами

Данъкоплатците трябва да бъдат бдителни засъмнителни имейли с фалшиви банкови сметки, за които да се твърди, че са на Националната агенция за приходите (НАП), алармират данъчните.

От приходната агенция съветват счетоводителите и гражданите внимателно да проверят на сайта на агенцията новите банкови сметки, преди да преведат налозите си след промяната, за да не възникнат проблеми.

Ако в платежното нареждане се въведе старата единна сметка на НАП, парите няма да могат да бъдат преведени в агенцията и данъкоплатецът ще трябва да си ги получи обратно от банката.

От друга страна, проверката ще предотврати риск от измама, пише в. „Труд“.

Големите фирми ще получат персонални писма с новите сметки, уточняват от НАП. Останалите около 300 000 физически и юридически лица ще получат имейли с препратка към страницата на данъчните с новите сметки.

Припомняме, че досегашните банкови сметки на НАП вече са закрити, като те ще бъдат заменени с 4 нови сметки – за данъци, за социално-осигурителни вноски, за здравни вноски и за вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Освен новите сметки се въвеждат и три нови кода за вид плащане – 11 00 00 (за данъци), 55 11 11 (за социални вноски) и 56 11 11 (за здравни вноски). Запазва се кодът за допълнителното задължително осигуряване – 58 11 11. Общият код за вид плащане 11 11 11 е закрит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *