НАП проверява Хелзинкския комитет

Това е първата данъчна провека на БХК от основаването й през 1992 г.

Декларираме пълната си готовност да съдействаме на данъчните власти. Заедно с това ще настояваме да получим информация за причините на настоящата проверка и за това кои политически партии и неправителствени организации са били обект на подобни проверки през последните години, призоваха отХелзинкския комитет.

Организацията винаги е била готова да представи пълна информация за източниците на своето финансиране пред българското общество. В действителност, нашите донори и финансови отчети от години са публични и достъпни на сайта на организацията, обявиха от БХК.

Заради ВМРО?

Правозащитниците коментираха, че „през октомври 2013 г. ВМРО-БНД, организация от неототалитарен тип, информира, че ще подаде сигнал до главния прокурор за “оклеветяване, набеждаване и уронване авторитета на зам.-председателя на ВМРО, Ангел Джамбазки, и на цялата партия от страна на БХК”, както и сигнал до НАП с “искане да се провери кой финансира БХК”.

През октомври миналата година представители на БХК заявиха, че не вярват „българските данъчни органи да започнат репресивни действия против организацията – каквато би била по същество една извънпланова проверка по искане на ВМРО-БНД“.

Ако наистина данъчната проверка на БХК е по сигнала на ВМРО-БНД – организация, която нееднократно е отричала основни принципи на политическата демокрация и правата на човека, това е недопустимо и граничи с политически тормоз, категорични са отХелзинкския комитет.

ВМРО: БХК се разплака, че го репресирали

БХК, организация, която се опитва да налага в България всевъзможни измислени малцинства, се разплака, че била репресирана от НАП, коментираха днес от ВМРО- БНД.

„Репресията”, според председателя на БХК Красимир Кънев, се състои във факта, че (забележете) от 22 години за пръв път им се прави данъчна ревизия. За сведение на същия господин, на всяка фирма, обществена организация и партия в България годишно се правят поне по една, ако не – по две или повече данъчни проверки. Тоест, г-н Кънев за изминалите 22 години е пропуснал между 22 и 50 или повече ревизии и сега е нормално да се чувства притеснен, пише в официална позиция на партията.

„ВМРО внесе сигнала до НАП с искане за проверка на БХК, защото според проучвания на партията те се финансират от дарители, за които не е изяснено откъде и какви са парите им и предприели ли са мерки за предотвратяване изпиране на пари – напримерИнститут отворено общество – Ню Йорк и офис Будапеща, Европейски център за правата на ромите – Будапеща, Институт „Отворено общество” – България,Фондация „Лион Ливай” (срещу разрушаването на ромски жилища)…и други подобни. Долавя се дългият „пръст” на международния аферист Сорос, изгонен от няколко Европейски държави и преследван от законодателството на САЩ“ – пише още в позицията на националистическата партия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *