НАП уведомява клиентите си за движенията по данъчно-осигурителната им сметка

Уведомяване с имейл за всички плащания, които постъпват по данъчно-осигурителна сметка на клиентите на НАП е най-новата електронна услуга, която предлага приходната администрация. С нея се дава възможност клиентите да получават по-пълна информация за функционирането на единната сметка, като проследяват всички плащания, които те самите правят за данъци и осигурителни вноски. Е-услугата е напълно безплатна, а от пускането й до сега са изпратени вече над 270000 електронни съобщения на дружества в страната. Над 14000 от тях са от област Пловдив, уточняват от териториалната дирекция.

Услугата предвижда имейли да получават всички физически и юридически лица, които ползват електронните услуги на НАП с електронен подпис и имат достъп до данъчно-осигурителна информация. Услугата могат да ползват и тези, които имат персонален идентификационен код (ПИК) и са посочили е-адрес за кореспонденция.

Притежателите на ПИК не само получават съобщения за направените от тях плащания, но могат да направят и електронна справка в сайта на НАП за всичките си задължения. Освен дълговете за данъци и осигурителни вноски, персоналният код дава достъп и до информация за неплатени глоби и санкции, наложени от различни държавни органи и изпратени за принудително събиране от НАП.

Повече информация за плащането на данъци и осигурителни вноски, процедурата за издаване на ПИК и отписване на задължение може да се получи на информационния телефон на НАП 0700 18 700 на цената на стандартен телефонен разговор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *