Среброто може да поскъпне рекордно в следващите 10 години

Цената на среброто може да се повиши до рекордни нива през следващите 10 години, сочи проучване на CPM Group.

Към днешна дата спрямо октомври 2012 г. стойността на среброто отстъпва с повече от 33%. От CPM Group уточниха, че тенденцията на спад ще продължи в средносрочен план.

По-дългосрочните прогнози обаче показват коренно различна тенденция, пише MarketWatch. Според експертите цената на метала ще се покачи отново в рамките на следващите 10 години, завръщайки се в бичия пазар, който започна в началото на новия век. Среброто поскъпна със среден годишен темп от 23,2% в периода 2002-2011 г.

През втората половина на следващите 10 години се очаква пазарните участници да погледнат по-смело към среброто с оглед на по-добрите икономически условия в сравнение с първата половина от прогнозния период. „Очаква се инвеститорите да увеличат покупките си, стимулирани от очакванията за силен капиталов ръст в момент на нарастващо промишлено търсене на метала“, се посочва в доклада на CPM Group.

„Следвайки този сценарий, цената на среброто може да нарасне бързо, достигайки нови рекордни нива в рамките на следващите 10 години“, посочват още анализаторите.

Стойността на благородния метал се движи в тесни граници през петъчната сесия. Конктрактите върху суровината с доставка през декември поевтиняват с 0,19% до 21,91 долара за тройунция.

Най-високата стойност на благородния метал бе достигната през 1980 г. Тогава една тройнция се разменяше за близо 49 долара.

Същевременно фючърсите върху златото също поевтиняват по време на петъчната търговия. Цената на жълтия метал с доставка през декември отстъпва с 0,25% до 1 319,70долара за тройунция.

Контрактите върху златото затвориха сесията в четвъртък с поскъпване от 3,17 на сто до 1 323 долара за тройунция.

Въпреки постигнатото споразумение между политическите лидери във Вашингтон статутът на златото като сигурно убежище бе допълнително подкрепен в последните часове. Очакванията са прогнозираното забавяне на икономическия растеж да накара Федералния резерв на САЩ да запази мащабните си стимули поне до началото на следващата година.

Запазването на текущия размер на програмата за количествени улеснения ще накара все повече инвеститори да се доверят на златото, оттегляйки доверието си от щатските пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *