Народът отказва да плаща за парно

Сметките ни са завишени заради джакузита и шампанско, твърдят столичани

„Имам сметка за парно от 215 лева. Каква част от парите ми са отишли за джакузито и перлената вана на шефа ви и ще ми приспаднете ли сумата?“ Подобни въпроси задава всеки втори абонат на столичната „Топлофикация“, който е дошъл на касите на дружеството. Хората вече са получили изравнителните си сметки. Но масово отказват да платят заради разкритите далавери в столичното дружество. Както винаги, редовни са само пенсионерите.

Далаверите на шефа на столичното парно, изнесени в медиите през последните месеци, потресоха столичани и те масово се отказват да си плащат сметките.

Хората са възмутени и от факта, че сметките, които получават, са необосновано високи – дори да си пестил цяла зима, после те удрят с такава сметка, сякаш радиаторите са работили на „6“ през всичките студени месеци. Освен това фактурите са напълно неразбираеми – какво пише в тях знаят само топлинните счетоводители.

Пенсионерите останаха най-редовните абонати на „Топлофикация“

ФОТО Минко МинковПо 70-80 жалби срещу високи сметки за парно постъпват всяка седмица във Федерацията на потребителите. Това заяви нейният председател Павел Кърлев. Хората твърдят, че сумите, които трябва да платят, са до три пъти по-високи от реалното. „Надписват, защото крадат – и „Топлофикация“, и топлинните счетоводители. Няма да им плащам за шампанското и дъвките“, възмущава се 52-годишен столичанин.

„Получих изравнителна сметка от 200 лева. Цяла зима съм плащала между 150 и 200 лв. за апартамент от 65 кв., в който работи само един радиатор. Това е безобразие. Отказвам се от парното, защото нямам намерение да плащам на крадливи съседи. А радиаторите ще ги откача и ще ги занеса в централата на „Ястребец“, възмущава се Милена Стефанова от бл. 158 в кв. „Люлин“. Тя няма намерение да се жалва, защото смята, че това е изгубено време. Решила е догодина да се отоплява с климатици. „Може да е по-скъпо, но ще знам колко точно съм изразходвала и за това ще си платя“, категорична е жената. Много от съкооператорите във входа на Милена са се отказали от парното. За някои семейства обаче се знае, че незаконно ползват топло. Но никой не ги проверява. „От фирма „Нелбо“ гледат да натоварят със сметките им съвестните граждани и друго не ги интересува. Искат ние да се изпокараме и да им решим проблемите“, роптаят хората.

Някои апартаменти са получили високи фактури, защото на нашите служители не е осигурен достъп до домовете в определените за посещение дни, обясняват топлинните счетоводители. В такъв случай се начислява сума за целия обем на апартамента и за работа на радиаторите на пълна мощност. Хората имат 14-дневен срок за жалби. Той изтича в края на месеца. Топлинните счетоводители правят повторна проверка, която се заплаща. Тогава сметката може да се намали.

За всяка намалена с 50 лева сметка две скачат с по 25 лева. Причината е, че цялото количество енергия, потребено в сградата, трябва да се изплати, коментира Стефан Дочев от „Топлофикация“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *