Натискат чуждите банки в Румъния да не изнасят пари

Представители на Европейската комисия и Международния валутен фонд ще се срещнат отново с банкери от основните чуждестранни банки, представени в Румъния, за да поискат от тях да не изтеглят капитала си от тази страна, информира днес вестник „Зиарул финанчиар“.
Срещата е насрочена за утре в Брюксел.
На среща във Виена в края на март, в която участваха представители на МВФ, Европейската комисия, Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка заедно с президентите на Ерсте груп, Райфайзен интернешънъл, Сосиете женерал, УниКредит, Юробанк ИЕфДжи, Националната банка на Гърция, Алфа банк, Пиреус банк и подуправителят на Националната банка на Румъния Флорин Джеорджеску бе договорено, че чуждестранни банки с клонове в Румъния няма да изтеглят капиталите си.
Представителите на банките от Австрия, Италия, Франция и Гърция се ангажираха тогава да участват в програмата за икономическо съживяване на Румъния и да снабдят с допълнителни средства клоновете си в Румъния, където е необходимо. Вече повече от месец след срещата във Виена обаче, тези банки не дават признаци, че са готови да подновят кредитирането, закъсняват с намаляването на лихвите, въпреки че Националната банка на Румъния започна да освобождава пари от задължителните минимални резерви, пише днес „Зиарул финанчиар“.
Чуждите банки по-скоро теглят пари от Румъния, отколкото да снабдяват клоновете си с допълнителни средства за борба с последиците от кризата, допълва изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *