НАТО налага морска блокада на Либия

Посланиците заседават от петък, за да обмислят какви действия да предприеме НАТО след одобрената от Съвета за сигурност на ООН резолюция за Либия, която удължи срока на оръжейното ембарго и позволи установяването на забранена за полети зона.
Оперативните планове за налагане на оръжейното ембарго чрез бойни кораби бяха одобрени в неделя, а днес страните от НАТО се споразумяха да ги въведат в изпълнение, казал дипломат пред ДПА, цитиран от БТА. Същият източник съобщил, че днес са били утвърдени оперативни планове за патрулиране в забранената за полети зона, които трябва да бъдат одобрени от правителствата на страните членки. Не е бил постигнат обаче консенсус за изпълнението им В момента зоната се осигурява от международна коалиция начело с Франция, Великобритания и САЩ.
ИТАР-ТАСС също цитира дипломатически източник в Брюксел, според когото страните от НАТО са се договорили за налагане на морска блокада на Либия, за да гарантират спазването на оръжейното ембарго, но не са постигнали съгласие за възможна роля на алианса в международната въздушна операция.
Вчера Италия поиска командването на операцията да се прехвърли на НАТО, но Франция заяви, че е против подобна стъпка, тъй като тя ще предизвика негативни настроения в арабския свят.
Американският президент Барак Обама, който се опитва да избегне въвличането на страната му в нова война в мюсюлманска страна, обяви, че Вашингтон ще се оттегли от контрола върху операциите срещу силите на Кадафи в рамките на броени дни, като се очаква координиращата роля да премине в ръцете на НАТО.
Операцията на западната коалиция в Либия трябва да се осъществява под контрола на ООН, заяви сутринта турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. В изказване пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието той каза, че Турция никога няма да бъде страна, която насочна оръжие срещу страна от арабския свят. Турция е единствената мюсюлманска страна членка на НАТО.
Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че България е готова да участва в прилагане на оръжейното ембарго над Либия с фрегатата „Дръзки“
Испанският парламент одобри с почти пълно мнозинство решението на премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро да се включи в коалицията, която налага забранената за полети зона над Либия, предаде Асошиейтед прес.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *