„Нафтогаз Украйна“ изплати дълга си към „Газпром“ за месец май

„Нафтогаз Украйна“ изцяло плати на „Газпром” доставките на синьо гориво през месец май. Така на практика бяха опровергани руските твърдения от последните седмици, че украинската газова компания има тежки финансови проблеми, които могат да доведат не само до санкции, но и до нова газова криза.
С паричен превод от близо 650 милиона долара украинската газова компания погаси 4 дни предсрочно своя дълг за получените миналия месец от Русия близо 2,5 млрд куб. м. газ. Част от тези количества са били предназначени за подземните хранилища, които трябва да бъдат запълнени преди началото на следващия отоплителен сезон, за да се гарантира транзитът към Европа.

Москва от седмици води целенасочена кампания срещу Украйна, опитвайки се да убеди Европа, че се задава нова газова криза, тъй като Киев няма с какво да плати руските газови доставки. Към ЕС бяха отправени призиви да се намеси и да отпусне заем, с който да се гарантират количествата газ както за потреблението в Украйна, така и за осигуряването на транзитните потоци. Независимо, че „Нафтогаз” успя и този месец навреме да погаси дълга си, съмненията в платежоспособността на компанията остават, тъй като средствата са били отпуснати от националната банка след нареждане отгоре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *