Наши фирми да строят 30% от АЕЦ „Белене“

При изявено желание от български фирми, руската „Атомстройекспорт“ е готова да им предостави 30% от изграждането на АЕЦ „Белене“. Това съобщи главният инженер на управлението за строителство на нови АЕЦ зад граница.

При изявено желание от български фирми руската „Атомстройекспорт“ е готова да им предостави 30% от изграждането на АЕЦ „Белене“. Това съобщи Александър Савочкин, главен инженер на управлението за строителство на нови АЕЦ зад граница в „Атомстройекспорт“ при представянето на проекта за строителството на АЕЦ „Белене“.

Савочкин отбеляза, че голямото предимство на предлагания проект е това, че ще бъдат използвани активни и пасивни системи за безопасност, които позволяват да се предотвратява авария без намесата на човек. Оборудването на реакторната инсталация ще се поставя в двойната обвивка – вътрешна, херметична и външна, която защитава от възможни външни действия, обясни Савочкин. „Атомстройекспорт“ предлага няколко варианта за изграждане на АЕЦ „Белене“, което ще позволи на възложителя на проекта да избере оптималния.

Единият вариант предвижда в рамките на довършването на строителството по съществуващия проект първи блок на атомната централа да бъде завършен шест години след началото на работите по него, а втория – след седем години.

Вторият вариант, който се предлага, предвижда изграждане на АЕЦ от ново поколение като се започне от началото и така първия блок ще бъде завършен до седем години. Руската страна е готова в максимална степен да използва оборудването, което се намира на площадката на АЕЦ „Белене“ както за доизграждане на централата, така и за изграждане на АЕЦ от ново поколение, обясни Савочкин.

Руската компания предлага в офертата си за АЕЦ „Белене“ експлоатацията на централата да бъде 60 години. Включена е също сеизмоустойчивост, защита от падане на самолет, възможност за понижаване на мощността до натоварването за собствени нужди и стабилна работа за този режим.

„Атомстройекспорт“ предвижда и възможност за разширяване на централата с още два блока водо-водни енергийни реактори /ВВР/, които спадат към най-разпространения тип реактори с вода под налягане. В света те са най-разпространени. Високата степен на надеждност е основната характеристика на реакторите ВВР и в тях са реализирани най-съвременните подходи за осигуряване на безопасността. Руската атомна енергетика непрекъснато се развива през годините и предложеният проект за АЕЦ „Белене“ е съобразен с изискванията на Международната агенция за атомна енергетика, отбеляза посланикът на Русия у нас Анатолий Потапов. Чувстваме увереност в силите си за изграждането на АЕЦ „Белене“, защото сме подкрепени от целия атомен отрасъл в Русия, а също така имаме и партньорството на компании като „Сименс“ и „Арева“, увери Сергей Шматко, президент на „Атомстройекспорт“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *