Нов фонд набра 100 млн. евро за инвестиции в имоти у нас и в Румъния

Ангел Милев

Инвестиционният фонд North Real Estate Opportunities Fund Limited съобщи за Investor.bg, че е осъществил първично публично предлагане на Лондонската фондова борса, при което е набрал 100 млн. евро с цел инвестиции в имоти в Централна и Източна Европа, предимно в България и Румъния. Фондът е издал акции с номинална стойност от 1 евро за брой.

„В момента работим върху няколко проекта в региона, като ще поставим фокус предимно върху България и Румъния“, каза Робърт Провайн, един от двамата мениджъри на фонда.

Компанията планира проекти, предвиждащи както придобиването на съществуващи имоти, така и на терени, подходящи за нови проекти. Интересът на фонда е насочен предимно към мащабни търговски обекти и логистични паркове.

„В момента има ограничено предлагане на мащабни имоти от този вид с нужното качество, които са на разположение за придобиване. От друга страна, цената на тези, които се предлагат, не покрива нашите очаквания“, добави Провайн.

Това е причината фондът да фокусира стратегията си върху придобиването на съществуващи обекти, които не са в най-високия сегмент на пазара, както и инвестиции на зелено.

„Ние често работим с водещи международни марки, с които имаме опит от предишни проекти в Германия, скандинавските страни и Испания. Те са или нови за пазара в Централна и Източна Европа, или се стремят да увеличат присъствието си на него. Някои от тях ще бъдат ключови наематели, но все още е рано за по-конкретна информация в това отношение“, каза той.

North Real Estate Opportunities е регистрирана на остров Гернси с цел инвестиции предимно в търговски обекти най-вече в Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България.

Капиталът, който е привлечен вследствие на IPO-то, следва да бъде насочен към конкретни проекти в рамките на около 12 месеца и не повече от 24 месеца след датата на старта на търговията. През този период фондът не планира да предприема инвестиции с размер, по-голям от брутната стойност на активите на компанията.

Според инвестиционни банкери, цитирани от Ройтерс, предлаганията на акции от страна на компании, развиващи дейност на пазара на имоти в Европа, отново набират скорост, след като бяха в застой през летния период. Според други анализатори обаче инвеститорският интерес към компании без изградено портфолио се очаква да бъде нисък.

North Real Estate Opportunities Fund е създаден от хедж фонда North Asset Management, който управлява финансови активи на стойност 1 млрд. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *