На Балканите ще има центрове за ”обработка” на бежанци

ЕС ще започне създаването на центрове за преразпределение на бежанци на Балканите. Разпределението по квоти засега върви много бавно заради „неподготвеност“.

Европейският съюз ще започне да създава центрове за преразпределение на бежанци в транзитни страни като допълнение към центровете за регистрация на границите на ЕС. Това заяви външният министър на ротационния председател на ЕС Люксембург Жан Аселборн след вчерашното извънредно заседание на Съвета на ЕС по вътрешни работи и правосъдие, посветено на миграционната криза, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Трябва да преминем от създаване на центрове за регистриране на бежанци по границите на ЕС към създаване на центрове по преразпределянето им, включително извън ЕС в транзитни страни, в частност на Балканите. Това ще позволи да се установява самоличността на мигрантите и те да бъдат връщани ако нямат право на убежище“, обясни Аселборн.

„Горещите точки“ не работят

Центровете, които ще бъдат откритиизвън границите на Европейския съюз, ще задържат тези, които са успели да се преминат през Гърция без спиране в приемните центрове, известни в Брюксел като „горещи точки“.

В тези центровеще се обработват документи и ще се регистрират лицата, търсещи убежище.Там бежанци ще могат да бъдат и задържани, ако откажат да дадат пръстови отпечатъци.Аселборн уточни, че тези центрове за преразпределяне няма да заменят, аще допълват“горещите точки“.

Решението блокът да се съсредоточи към Балканите еясно потвърждение, че опитът да се спре притока на бежанци в Гърция е билнеуспешен, пише британският в. „Телеграф“, цитиран от „Фокус“.

Квотната система зацикли

Чехия и Словакияизключват възможносттатази година да се приемат бежанци по разпределителните квоти на ЕС, заявиха вътрешните им министри Милан Хованец и Роберт Калиняк.
ЕС постигна в началото на септември споразумение за квотноразпределение на 120 000 душив страни членки, за което има осигурено финансиране. До момента са разпределени едва 116 души.

„Нашите представители в Гърция и Италия докладват, че поради неподготвеност тази система за разпределяне на бежанци не може да функционира в момента. Прехвърлянето на мигранти в други страни е невъзможно, тъй като те не са преминали процеса на регистрация“, каза Хованец и отбеляза, че до момента от стотиците хиляди бежанци в Италия и Гърция по тази система са били прехвърлени в други страни от ЕСедва няколко десетки души.

Калиняк изрази учудване, че организационният комитет на министерската среща е изготвил заключителна декларация, според която страните от ЕС трябва до 16 ноемврида докладват готовността сида приемат бежанци от Италия и Гърция.

„Хората, които са изготвили тази декларация, саоткъснати от реалността“, заяви той.Френският вътрешен министър Бернар Казньов потвърди готовността на Франция да приеме 30 000 мигранти от Италия и Гърция.

ЕС предупреди зазаплаха от хуманитарна катастрофазаради десетките хиляди мигранти, които пътуват през Балканите към Северна Европа с наближаването на зимата, предаде Асошиейтед прес.

„ЕС трябва да направи всичко възможно за избягване на катастрофа с наближаването на зимата. Не можем да оставим хората да измрат от студ на Балканите“, заяви Жан Аселборн.

Агенцията на ЕС за гранична охрана Фронтекс поиска още 775 служители за овладяване на мигрантския поток, но страните членки досега са осигурили само около половината от тази бройка.

Финландия спира квотния прием

Финландия възнамерява временно да прекрати приема на бежанципо квотата на ЕС, ако в преразпределянето им не участват и другите страни от ЕС, предаде ТАСС, като цитира изявление на министъра на вътрешните работи Петери Орпо по финландската телевизия „Юле“.

По думите на министъра няма да има преговори за изпращане на нови бежанци,докато системата за разпределяне по квоти не заработина общоевропейско равнище.Министърът уточни, че сега се водят преговори за приемането на още една група, на брой приблизително колкото първата от 49 еритерйци, които пристигнаха през октомври.

След втория трансферще направим паузаи ще изчакамеда видим дали и другите страни от ЕС ще се присъединят към преразпределението, подчерта той.Орпо поясни, че в списъка на страните, които са се съгласили да участват в процеса,липсват няколко държави, които не са засегнати особено от бежанската криза. Във Финландия от началото на годината са пристигнали вече почти 26 000 мигранти, основно от Ирак.

200 души в България до края на 2015-а

До края на тази година България ще приеме 200 сирийски бежанци от Гърция и Италия, а до края на 2016-а броят им трябва да достигне 2000 души, каза преди няколко дни вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.Той уточни, че това са сирийски граждани, които очакваме да пристигнат от Гърция и Италия и ще бъдат настанени в сега съществуващите центрове, в които имало достатъчно свободни места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *