Следващият транш за Гърция едва след реформи

Еврогрупата ще отпусне следващия транш от 2 млрд. евро спасителни кредити за Гърция само след като тя изпълни договорените реформи.Еврогрупата ще отпусне на Гърция следващия транш спасителни кредити и пари за банкова рекапитализация само след като тя изпълни договорените реформи, предупредиха министрите на финансите на страните от еврозоната, цитирани от Ройтерс и БТА.

Очакваме провеждането на всички мерки, за които се разбрахме, както и на мерки във финансовия сектор, които са от първостепенно значение за успешната рекапитализация, се подчертава в декларацията, публикувана след края на заседание на Еврогрупата в Брюксел снощи.
Финансовите министри от еврозоната отбелязват, чеГърция е обещалада изпълни поставените условия още тази седмица.

Следващият транш от Еврогрупата за Атина е предвидено да възлиза на2 милиарда евро. Стрес тестове на Европейската централна банка от края на октомври показаха, че гръцките банки ще сенуждаят от 14,4 милиарда евродопълнителен капитал, за да оцелеят при неблагоприятна икономическа конюнктура. Част от тези пари вероятно ще бъдат осигурени от частни инвеститори, но до 10 милиарда евро ще бъдат отпуснати от Еврогрупата.
Атина и кредиторите задължително трябва да се договорят до края на седмицата, посочват гръцките медии. Само така ще може да се премине към въпроса за рекапитализация на банковия сектор.

В. „Димократия“ нарича преговорите „трилър“ и подчертава, че като трън в преговорите се определя въпросът зазадълженията на домакинствата. Гръцкото правителство иска да защити уязвимите граждани от опасността да загубят жилищата си, ако не могат да си платят дълговете, а международните кредитори настояват, чевсички трябва да носят отговорност.

Вестник „Етнос“ коментира от първата си страница, че кабинетът на премиера Алексис Ципрас ерешен да не отстъпва пред исканията на кредиторитепо отношение на задълженията на домакинствата.

Бежанци и траншове

Благодаренение на бежанската криза гръцкият премиер Алексис Ципрас отново има предимство при договарянето с кредиторите по отпускането на новия транш на страната, пише германският в. „Велт“ в статия, цитирана от гръцкото издание „Имерисия“.

Ципрас разполага съссредство за оказване на натиск, тъй като без сътрудничеството на Атина бежанската криза не може да бъде решена.

Гръцкият министър-председател се превърна в ключова фигура за справяне с тази криза, смята германският вестник. Но въпреки че Атина желае да се възползва от бежанската криза,Брюксел не иска да приеме никакво отклонениеот договореностите с нея по програмата от мерки за реформи, пише още изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *