На очаквано ниво от 0,25 на сто замръзна швейцарската лихва

Швейцарската централна банка остави основната лихва в страната на ниво от 0,25%, за да оцени ефекта от досегашните мащабни мерки за разхлабване на паричната политика. Решението бе очаквано от пазарните анализатори.
През март централната банка на Швейцария намали основния лихвен процент до рекордно ниското ниво от 0,25 на сто. Институцията не се задоволи с това и започна да изкупува чужди валути и облигации на финансовите пазари, като допълнителна мярка за обезценяване на местната валута.
През март централната банка реализира първата си самостоятелна интервенция на валутните пазари за последните 17 години. Нейната цел е да намали курса на швейцарския франк спрямо останалите основни валути като еврото и щатския долар.
Това ще се отрази благоприятно на износа на местните компании, който генерира около една втора от брутния вътрешен продукт на страната. В резултат на интервенциите швейцарският франк ограничи поскъпването си до 5% спрямо долара и 2% спрямо еврото за последните три месеца.
Централната банка потвърди своята икономическа прогноза от март и очаква брутният вътрешен продукт на страната да намалее с 2,5%-3% през тази година. Икономиката ще продължи да се свива през идните тримесечия, но с по-слаб темп, за да се възстанови постепенно през следващата година.
Прогнозата за инфлацията също остава почти непроменена в сравнение с тази направена през март. Средногодишната инфлация се очаква да бъде негативна и да възлезе на -0,5% през 2009 г. и да се увеличи до около 0,4% през 2010 г. и 0,3% през 2011 г.
Швейцарската централна банка намали основната лихва драстично с 250 базисни пункта от октомври миналата година донай-ниското ниво от въвеждането на сегашния валутен режим в страната през 2000 г. По този начин тя се стреми да противодейства на последиците от кризата, която засегна силно износа и финансовия сектор, които са сред най-важните източници на добавена стойност за швейцарската икономика.
Брутният вътрешен продукт на Швейцария се сви с 0,8% през първото тримесечие на годината, което е вай-силният спад за последните петнадесетина години. Финансовата индустрия на страната, която е източник на около 12% от БВП, регистрираха огромни загуби и съкрати много служители в следствие от кредитната криза.
Гуверньорът на Швейцарската централна банка Жан-Пиер Рот предупреди в началото на този месец, че вероятността от развиването на силна дефлация нараства значително поради поскъпването на местната валута.
Швейцарският франк отстъпи позиции на валутните пазари и след лихвеното решение на централната банка валутната двойка USD/CHF се разменяше при ниво от 1,0822 франка за един долар спрямо курс от 1,0767 преди новината. Към 10:50 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0797 швейцарски франка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *