НДСВ: Борисов, кажи истината и прави реформи!

София /КРОСС/ Претоплянето на стари опити да се дискредитира успешната сделка за преструктуриране на външния дълг от времето на управлението на НДСВ е несполучлив опит да се пренасочи вниманието на обществото. Несполучлив опит да забравим колко много въпроси без отговори се натрупаха със скандалните записи на телефонните разговори на премиера. А той не казва истината.
За сделката по външния дълг отдавна има много обективни външни експертизи от Международния валутен фонд, от Световната банка, от всички световни рейтингови агенции и дори сега от българската „Индъстри уоч“. След сделката ползите за всеки българин са, че заемите поевтиняха, кредитирането се увеличи и стана по-достъпно, че инвеститорите отвориха стотици хиляди работни места (за разлика от сега), че доверието за България растеше непрекъснато (за разлика от сега).
НДСВ с тревога отбелязва неистовите напъни на финансовия министър да услужи на своя „началник“ и да фокусира общественото внимание в посока, различна от СРС скандалите. Но НДСВ напомня, че още в началото на скандалите със СРС настоя прокуратурата да разследва съдържанието на записите и да стигне до самата истина. Прокуратурата кой знае защо мълчи. Предпочита да обявява експертизата на вътрешния на МВР институт, който единствено твърди, че има презапис на СРС. За три седмици това е единственото становище, което се лансира.
Докато премиерът Борисов се осланя на погрешната тактика да прикрива, да избягва истината, нито вотът, нито сделката по външния дълг ще го спасят от фактите. А посоката за отклоняване на вниманието към сделката с външния дълг, не е по силите и компетентността на управлението на ГЕРБ. Ние всички виждаме, че последното нещо, за което го е грижа Борисов, е икономиката. Ще му припомним деликатно, че само реализирането на проекти, започнати от предишните правителства, не е равнозначно на икономическа политика за развитие.
По добре е, вместо да поставя министър Дянков в неудобната позиция за лесни упреци в недобросъвестно интерпретиране на един добросъвестен доклад на „Индъстри уоч“, Борисов да започне да прави реформи, да създава условия за бизнес и да доведе най-сетне чужди инвеститори. И ще му кажем защо го съветваме да прави това. Идват избори, а безработните стават повече, лекарите по-малко, хлябът поскъпва, а реалните доходите падат, пари за правителството има, особено за „началника“ (това не е от серията сересета, а от протокол от заседание на МС), за общините няма, контрабандата царува. С милиционерски акции и с покриване на истината ГЕРБ няма да стигне далеч.
А колкото до сделката по външния дълг, Дянков да се поучи от предшественика си Милен Велчев и да вземе да направи нещо добро за икономиката в страната. Икономиката, икономиката, господа! Това ще го повтаряме, макар и не в автентичния му вариант, докато го разберете!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *