Невиждано харчене в Германия

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Отново с широки пръсти

Германия изживява вълна на оптимизъм. В момента сред иначе тъй пестеливите и предпазливи германци цари най-големият бум на частното потребление от десет години насам.

Германските фирмиочакват повече поръчки и се готвят за нова работа. Повече от две трети от прираста през 2010-а се дължат на съживяването на вътрешната икономика и търговия. Мюнхенският икономически институт (ИФО) очаква тенденцията да продължи и през цялата 2011 година.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Експертите дори са малко изненадани от големия бум
Един от аргументите на експертите е този, че през последните десет години икономиката се е въздържала от големи, мащабни инвестиции, които сега просто са на дневен ред. Оптимизмът на фирмите постепенно се прехвърля и върху потребителите, още повече, че възникват нови работни места, а съкращенията намаляват.
Плодовете на отминалите постни години
Само че германците по традиция спестяват голяма част от приходите си вместо да ги потребяват. Точнопоради тази причинаекспертите са изненадани от бума на частното потребление, който е наистина невиждан за последните десет години. Затова си има причини.
Изгодни са например големите инвестиции като покупката на недвижим имот поради ниските лихви по кредитите. Потребителите в момента са склонни да се обвържат с дългосрочни кредитни договори, с оглед на благоприятните условия. И като цяло германската икономика дава пример за солидно, стабилно развитие, казва Кай Карстенсен от Мюнхенския Институт ИФО:
„В Германия нямаше истински голяма катастрофа, както другаде, а по-скоро бяха години на здравословно смаляване на икономиката. Тази фаза вече е зад нас. Още преди световната икономическа криза Германия беше силна, сега това развитие продължава. Дойде и нашето време, да събираме плодовете на отминалите постни години. Мисля, че частните домакинства гледат на ситуацията по същия начин.“
Дали обаче настроенията за повече харчене ще останаттрайни или хората просто ще поемат кратка глътка въздух преди да започнат отново да пестят? Товане е съвсем ясно. Директорът на синдикалния институт за макроикономически и конюнктурни изследвания Густав Хорн смята, че има място за предпазливост:
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Всичко зависи от заплатите
Клатушкащият се розов сценарий
„Положителният сценарий, според който силното вътрешно търсене ще измъкне страната към продължителен период на висок прираст, се крепи на глинени крака.“
От частното потребление, респективно от покупателната способност явно ще зависи всичко. Само че никъде другаде в Европа реалните доходи не нарастват така бавно, както в Германия. Това пък означава, че параметрите на частното потребление си остават относително свити. Густав Хорн апелира в тази връзка за такова развитие на заплатите, което да гарантира реалното им увеличаване. Само то, според него, може да осигури силно вътрешно потребление.

А. Райнерт, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *