Недостиг на квалифицирана работна ръка в новите членки на ЕС

Строителни работници, архитекти и инженери са дефицитни не само в Австрия, но и в новите страни членки на Евросъюза, твърдят експерти от Института за международни икономически проучвания /ИМИП/ в доклад за икономическата ситуация в 27-те.

В България има недостиг на специалисти по информатика, готвачи и служители в хотелската мрежа. В Полша и Чехия се търсят лекари, заварчици и машиностроители, се казва още в доклада, представен днес във Виена.

Румъния изпитва трудности за текстилни работници, Словакия и Унгария – за електроинженери, машиностроители и работници за автомобилостроенето. Според Петер Хавлик, заместник директор на ИМИП, масовият дефицит на квалифицирани работници в новите страни членки на ЕС представлява „спирачка за икономическия им растеж“.

Днес тези страни набират работници от Казахстан и Виетнам. В текстилната промишленост на Румъния работят китайци, продължава Хавлик. В България свободните работни места в този сектор са се увеличи двойно за една година.

Поради недостиг на работници в Полша трябваше да бъде спряна програма за строителство на автомагистрали, за която обаче е отпуснато европейско финансиране.

В страни като Румъния пък са увеличени заплатите на работниците специалисти, което създава опасност от засилване на инфлационния натиск. Букурещ е предприел програма за привличане на румънски работници, които са заминали в чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *