Недостиг на ток може да забави икономическия ръст в Югоизточна Европа

Югоизточна Европа ще изпита голям недостиг на електричество идните години, което би могло да доведе до значително забавяне на икономическия растеж в региона, предупредиха днес водещи енергийни експерти, цитирани от Асошиейтед прес.

Специалистите определят като причина за засилващия се растеж на потреблението държавните субсидии, които задържат цените на електричеството изкуствено ниски, като в същото време почти нищо не се прави, за да се увеличи производството или да се предложат алтернативни енергийни източници.

„Недостигът на електричество на Балканите нараства, но няма стимули за инвестиции в нови производствени мощности“, коментира Вук Хамович, водещ търговец на енергия.

Проучвания на световната консултантска компания за финансово управление KPMG (Кей Пи Ем Джи) и берлинския независим изследователски институт European Stability Initiative (Юръпиън стабилити инишътив) сочат, че ще бъдат необходими големи инвестиции в енергийното производство и инфраструктура в Югоизточна Европа през следващите години, за да бъдат преодолени десетилетията на небрежност.

„Ако незабавно не се обърне внимание на този недостиг, той би могъл да доведе до много скъпа електрическа енергия за потребителите и спад с 1-2 процента на брутния вътрешен продукт (БВП) в региона“, отбелязва в интервю Хамович.

В момента около четири електроцентрали се строят или се разширяват – в България, Босна, Румъния и Словения. Дори обаче всички те да започнат да функционират по план до 2015 година, общият обем на производството им ще бъде по-малък и от половината от очаквания растеж на потреблението.

Според анализаторите средният годишен растеж на потреблението на енергия в Югоизточна Европа, включваща десетина държави с население от общо 73 милиона души, е близо 4 процента, като влияние оказват силният икономически растеж и подобряващите се жизнени стандарти.

Регионът обаче разполага с обща инсталирана мощност от около 76 гигавата, които едва достигат за покриването на сегашните нужди.

„Стабилността на доставките на електричество в региона опасно разклатена“, отбелязва редакторът на търговското издание „Болкън енерджи обзървър“ Сийка Пистолова.

Според нея пряката причина за това е миналогодишното затваряне на два от реакторите на българската АЕЦ „Козлодуй“ като част от изискванията за присъединяването й към Европейския съюз.

До тогава България винаги можеше да компенсира недостига на друго място. Въпреки че румънската АЕЦ „Черна вода“ е в процес на разширяване, тя няма да може покрива тази загуба, посочва Пистолова.

Регионът има голям неизползван водноенергиен потенциал и най-големите в Европа запаси на лигнитни въглища. Пистолова обаче отбелязва, че разрушенията на голяма част от електроразпределителните мрежи след войните в Югославия през 90-те години са причина за нарушените инвестиции в производството на енергия.

До 2-3 години това би могло да доведе до всекидневни и продължаващи часове наред спирания на тока в някои страни, предупреждава Пистолова. Държави като Албания, Македония и Гърция вече едва покриват нуждите си.

Възможно решение за за бъдещия недостиг би могло да бъде увеличаването на вноса от страни с големи излишъци като Русия. Анализаторите обаче са на мнение, че това също може да изисква инвестиции в разпределителни мрежи.

ЕС не проявява желание да подпомогне разработването на такава инфраструктура, опасявайки се, че това би довело до по-голяма енергийна зависимост от Русия. (БТА)
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *