Неизбежно е криптовалутите да станат алтернатива на традиционните, коментират лектори на DigitalK 2014

Големият интерес към криптовалутите е напълно оправдан. Неизбежно е те да се наложат като равноправна алтернативна на традиционните валути, коментират лектори на конференцията DigitalK 2014.

Банките ще бъдат принудени да приемат Bitcoin или някоя друга криптовалута, смята Сребрин Ватаралов, изпълнителен директор на компанията Wisdom. Сред предимствата на Bitcoin според него е възможността на виртуалната валута да запазва личната информация на потребителя.

„Bitcoin е по-рядък отколкото златото. В момента има 13.5 млн. виртуални монети в циркулация, като останалите до 21 млн. ще се генерират през следващите няколко десетилетия“, коментира Ватаралов. Причината е, че процесът по създаване на Bitcoin (известен като „копане“), ще става все по-сложен. Това от своя страна ще запази стойността на валутата и ще я предпази от обезценяване.

Лекторите коментират и високите и нестабилни цени на Bitcoin в момента. Според Кирил Ганчев, изпълнителен директор на BitLendingClub, хората все още не познават добре Bitcoin и не знаят каква стойност може да „издържи“ една дигитална монета. Потребителите все още се колебаят и не са сигурни какво ще се случи, което води до резките промени в стойността, коментира Ганчев. Той смята, че постепенно все повече хора ще се престрашават да навлязат в Bitcoin или друга криптовалута, тъй като интересът е много голям.

Все пак поддръжниците на криптовалутите споделят, че не всичко е идеално. В Bitcoin има най-различни участници, които обаче не могат да се възползват напълно от технологията, защото тя е сложна, допълва Ганчев. Особено процесът на „копане“, който изисква специфичен хардуер, за да може да се генерират достатъчно Bitcoin, за да има смисъл от процеса.

Усилията обаче си заслужават, смята Ясен Янков от BitCoin Consulting. Той е на мнение, че на Bitcoin като технология може да се има доверие и особено на системата Blockchain. Това е популярен виртуален портфейл за Bitcoin, който има и публично достъпна информация за транзакциите, статистики и други данни за състоянието на криптовалутата. Това дава по-ясна представа какво се случва с нея и я прави по-предвидима и сигурна, смятат почитателите на Bitcoin.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *