Вяла валутна търговия в края на месеца преди ключовото заседание на ЕЦБ

Еврото се търгуваше вчера в ниските нива около 1,3600 долара на фона на засилващите се очаквания за агресивен пакет от стимулиращи мерки на следващото заседание на ЕЦБ (на 5-и юни). Участниците на финансовите пазари прогнозират, че ЕЦБ ще понижи основната репо лихва до рекордно дъно от 0,1% (от настоящо ниво от 0,25%) и ще въведе отрицателна депозитна лихва от -0,1% (от настоящото нулево ниво), пише bnr.bg.

По-ниските от прогнозите данни за инфлацията през май в Испания и Италия са в подкрепа на тези очаквания, като в същото време еврото не успя да намери подкрепа и от изненадващия солиден спад на продажбите на дребно в Германия през април.

Единната европейска валута обаче успя да стабилизира за трети пореден ден на търговия около 1,3600 долара, като на този етап рязкото понижение на еврото от неговия 2 и 1/2-годишен връх преди три седмици около 1,3994 долара се ограничи до тримесечно дъно от 1,3586 долара (дъно от 29-и май). Изглежда, че участниците на валутните пазари вероятно вече „отработиха“ предприемането на подобни стимулиращи мерки от страна на ЕЦБ през следващата седмица чрез рязката обезценка на еврото от близо 3% от 8-май насам.

В същото време доларът не успява да намери по-солиден интерес за нови покупки с оглед едногодишните дъна на лихвите (на доходността) на американските държавни облигации, въпреки, че шефът на Федералния резерв на Канзас Сити, Естер Джордж призова за по-скорошно повишение на федералната фондова лихва след края на програмата за „количествени улеснения“. Инвеститорите на валутните пазари остават предпазливи както с оглед ключовото заседание на ЕЦБ следващия четвъртък (5-и юни), така и с оглед важния доклад за американската работна заетост през май следващия петък (6-и юни).
И докато евро/долар продължава да консолидира около 1,3600 нивото, японската валута остава подкрепена от свиващия се лихвен диференциал между американските и германските държавни облигации спрямо аналогичните ценни книжа на Япония.

Данни за ръст на японската инфлация през април до 23-годишен връх от 3,2% пък парират спекулациите за възможно разширяване на и без това доста агресивната програма на Японската централна банка за парични стимули. Доларът се търгува малко над вчерашното едноседмично дъно около 101,42 йени, докато еврото опитва стабилизация над вчерашното тримесечно дъно от 137,98 йени и над важната 200-дневна пълзяща-средна около 138,15/20 йени.

В края на петъчната търговия вниманието на финансовите пазари се насочи към поредната серия американски икономически данни – за личните доходи и разходи през април, за промишлената активност през май в региона на Чикаго и за окончателните резултати от проучването на Мичиганския университет за потребителското доверие в САЩ през май .

Инвеститорите сякаш игнорираха разочароващия спад на БВП на САЩ с 1% през първото тримесечие на годината, разчитайки на добър отскок на американската икономика през пролетта и акцентирайки на рязкото понижение на молбите за помощи при безработица, което е добър знак преди важния доклад за заетостта през май в края на следващата седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *