Неизправен автобус превърна събор в трагедия с 16 загинали

Автобусът неочаквано потегли надолу по склона, като помиташе всичко по пътя си – сергии, продавачи, пешеходци, разказа Матей Евтимов, очевидец на тежката катастрофа тази сутрин в лесопарк „Бакаджик“ край Ямбол, при която загинаха 16 души, предаде БТА.
„По-късно, заедно с други свидетели на трагедията, започнахме да изваждаме хората от автобуса; сред тях имаше починала жена и няколко ранени, в това число и шофьорът, разказа още свидетелят на трагедията. (По информация на МВР всички загинали са били извън автобуса – бел.ред.)
Полицейският инспектор от село Чарган Димитър Димитров е другият очевидец на случилото се. Работи в системата на МВР от 25 години. С риск за живота си той успява да издърпа две жени от връхлитащия автобус и ги е спасил, но е пострадал и е настанен в болница.
„Всичко стана много бързо, нямам обяснение. Видях, че от височината, където беше подготвена сцената за събора, идва автобус, който се движеше бързо срещу нас, пред мен имаше две жени, изблъсках ги, почувствах удар. Това беше. Хубавото е, че имаше големи дървета, в които да спре автобусът, иначе не се знаеше докъде щеше да иде“, разказа Димитров. „Ударен съм от ляво – в рамото, крака, таза. Дано се оправя. Лекарите казаха, че няма нищо сериозно, че нямам счупване на рамото, притеснява ме кракът, но дано се оправя“, каза още полицаят.
Според последните данни на МВР всички 16 убити са били на пътя – пешеходци, които отивали към върха за Спасовден, и търговци. Първоначално се смяташе, че загиналите са 15. По-късно последният бе намерен встрани от основната група загинали – тялото му отхвърчало в храстите. Жертвите са жители на Ямбол и околните села. 11 от тях са възрастни жени, четирима мъже и 16-годишно момче от село Иречеково. Пострадалите са 15, като 10 са настанени за лечение в болницата. 4 жени са с тежки черепно-мозъчни травми и опасност за живота.
Ще бъде осигурено всичко необходимо за лечението на пострадалите, като засега няма нужда от осигуряване на допълнителни количества кръв, заяви министърът на здравеопазването Евгений Желев, който пристигна в Ямбол.
Две от четирите тежко ранени жени при катастрофата ще бъдат транспортирани за лечение в София, съобщи заместник-директорът на Ямболската областна болница д-р Антонова. Състоянието им е критично – едната жена ще бъде откарана в „Пирогов“ за операция на лицево-челюстна травма, а другата, която е с черепно-мозъчна травма, ще бъде оперирана във ВМА, обясни д-р Антонова. Другите две жени, настанени в реанимацията, са в сравнително стабилизирано състояние.
Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова съобщи, че семействата на загиналите ще получат парична помощ от 10 000 лева, а за семействата на пострадалите паричната помощ ще бъде от 5000 лева.
В местността “Бакаджик” до храм – паметник “Александър Невски” традиционно се провежда събор за църковния празник Спасовден. Съборът се посещава от много хора от региона, тази година – още повече заради обявеното надпяване и участие на групи и от други райони на страната, съобщават от МВР. Местността е планинска със стръмен скат за изкачване. Пътят е третостепенен, в относително добро състояние, но сравнително тесен.
Последният технически преглед на автобуса „Чавдар“ е извършен в Елхово, а не в Ямбол, което буди съмнение. Това каза председателят на транспортната комисия в парламента Йордан Мирчев, цитиран от БТА. По думите му има много пропуски при техническите прегледи, а контролът е занижен.
По-късно изпълнителният директор на „Автомобилна администрация” Володя Киров заяви, че автобусът не е 30, а 20- годишен, като през 1989 г. е бил регистриран за първи път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *