Практиката във седем вуза и БАН опровергава Доган

Седем висши училища и БАН няма да могат да си изплатят заплатите на преподавателите си и в края на годината ще са принудени да затворят. Това каза Лилия Вълчева председател на Синдикат Висше образование и наука към КНСБ.
Сигнали за това са подали Шуменският университет „Константин Преславски”, Минно-геоложкият университет, ХМТУ, Бургаският университет „Асен Златаров”, Тракийският университет, Академията за музикално и танцово изкуство, Висшето строително училище „Любен Каравелов”, Колежа по телекомуникации и пощи, Лесотехническият университет, предаде БГНЕС.
Сега бюджетната субсидия към университетите е изпълнена на 90% и така държавата си задържа 39 млн. лв. от издръжката на висшите училища в страната.
От синдиката са категорични, че в края на годината трябва да се осигури пълната субсидия на ВУЗ-овете и БАН. В момента изпълнението на бюджетната субсидия на висшите училища и БАН в частта за заплати е 40%, а парите в БАН се изпълняват на 45%, показват данните на синдикатите. Като антикризисна мярка според Вълчева трябва да залегне планиране на 3% бюджетен излишък за образование.
Синдикатът настоява и за промяна на коефициентите за издръжка на един студент при определяне на субсидията за отделните вузове. По думите на Вълчева той е най-висок за медицинските специалности и военните специалности – близо 10%, докато за инженерните е 2,3%.
Синдикатът за висше образование и наука към КНСБ в БАН очаква, че академията на науките ще затвори врати през зимата, каза още Ивайло Златанов от синдиката, цитиран от „Фокус“. Той отбеляза, че в БАН са набелязани около 500 човека, които са в пенсионна възраст. Златанов обясни, че те не могат да бъдат съкратени, защото са натоварени с изпълнението на международните договори, тъй като учени липсват. При евентуално прекъсване на договорите страната ни ще трябва да плаща неустойки. Златанов каза още, че заради недостатъчната субсидия, парите за ток и вода и капиталови разходи, БАН взима от сключените договори. По думите му проблем представлява и заплащането на докторантите и научните сътрудници.
Златанов посочи още, че в БАН като бюджетна субсидия постъпват 95 772 372 лв., от които 1 млн. 600 хил. лв. е за възнаграждение за академици и член-кореспонденти, които пари реално не са за БАН; 1,2 млн. за целеви капиталови разходи, 800 000 за информационен обмен с останалите метеорологични и хидрологични и сеизмологични станции в света. 350 хил. лв. са за възнаграждение на наблюдателите по различните съоръжения в цялата страна, 5 924 хил. са парите за изпълнение на държавните задачи и функции, които изпълнява БАН. Всъщност БАН на практика чисто разполага с 80 млн. 863 хил. лв. за годината, което опровергава твърденията на лидера на ДПС Ахмет Доган, че БАН имала на разположение 150 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *