Немското индустриално производство с трети пореден спад през май

Германското индустриално производство спадна за трети пореден месец през май на фона на сигналите, че най-голямата европейска икономика поема дъх, пише Bloomberg.

Сезонно изгладените данни за производството показват понижение от 1,8% спрямо април (когато спадът е бил 0,3%), съобщи икономическото министерство на страната. Очакванията бяха да няма промяна. На годишна база има ръст от 1,3%.

Промишленото производство се е понижило с 1,6%. Производството на капиталови стоки се е покачило с 0,3%, енергийното производство е нараснало с 1%, а строителството е спаднало с 4,9%.

Според икономическото министерство спадът е свързан с празниците около 1 май и би трябвало да е временен. „Индикаторите за нагласите и икономическите фундаменти сочат, че възходящото движение при индустриалното производство ще продължи през годината след по-слабото второ тримесечие.“

„Има известен спад в активността през второто тримесечие, но като цяло икономиката е в добра форма и няма основания за притеснение, тъй като растежът ще остане стабилен“, коментира Йенс-Оливър Никлаш, стратег в Landesbank Baden-Wuerttemberg в Щутгарт.

Според Бундесбанк обаче растежът вероятно се е забавил през втората четвърт на годината. Заводските поръчки намаляха повече от очакваното през май, бизнес доверието спадна до 6-месечно дъно през юни, а безработицата се увеличи за втори пореден месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *