Шефът на МВФ Кристин Лагард очаква ускоряване на глобалния икономически растеж през 2015-а година

Управляващият директор Международният валутен фонд Кристин Лагард заяви през уикенда на икономическа конференция в Южна Франция, че световният икономически растеж би трябвало да се ускори през 2015-а година, но в същото време подчерта, че в редица региони възстановяването от финансовата криза остава крехко и нестабилно.

Шефът на МВФ каза, че докладът на Фонда „Световни икономически перспективи“, който ще бъде оповестен по-късно този месец, ще бъде малко по-различен от предишните икономически прогнози, но отказа да даде подробности.

Това доведе до известни спекулации, че МВФ може да намали прогнозите за глобалния икономически растеж през настоящата годината и да повиши очакванията си за 2015-а година.

В последният аналогичен доклад през април Фондът понижи слабо прогнозите за глобалния икономически растеж през настоящата година в резултат на занижени очаквания за представянето на развиващите се икономики, но в същото време повиши прогнозите за икономическия растеж на силно развитите държави, в т.ч. прогнозите за растеж на Еврозоната и на Великобритания. Тогава МВФ прогнозира глобален икономически растеж от 3,6% през настоящата година (малко под януарската прогноза за растеж от 3,7%) и след растеж от 3,3% през 2013-а година, но предрече ускоряване на световния растеж с 3,9% през 2015-а година (малко под предишна прогноза за растеж от 4,0%).

Лагард заяви в неделя, че световната икономика е изправена пред три основни рискове в краткосрочен план: трайно ниската инфлация, особено в еврозоната; нестабилността на развиващите се пазари, дължаща се отчасти на косвените ефекти от паричната политика на САЩ (политиката на постепенно намаляване на паричните стимули) и високите нива на дълга и на безработицата като резултат от финансовата криза.

Според шефът на МВФ стимулиращите парични политики в редица области вече са достигнали границата на тяхната ефективност и е необходимо правителствата да стимулират икономическия растеж чрез находчиви публични инвестиции в инфраструктура.

В настоящата обстановка на влошени перспективи за растежа и ниски разходи по заемите, разумното стимулиране на публичните инвестиции може да даде необходимия тласък на растежа, най-вече в развитите икономики. Но не каквито и да е инвестиции, а добре обмислени инвестиции, които водят до икономически растеж, заяви Кристин Лагард.

Тя каза, че много от водещите световни икономики имат големи инфраструктурни нужди – особено САЩ, Обединеното кралство и Германия – докато други, като например Франция, имат по-малка нужда от това. Ключово условие за подновяването на публичните инвестиции са силните публични финанси. Устойчивостта на публичните финанси трябва да бъде едно от необходимите условия, преди да вземат такива решения, допъли Лагард.

Според нея публичните инвестиции могат да стимулира растежа, което ще стабилизира или дори ще намали нивата на държавния дълг спрямо брутния вътрешен продукт.

Що се отнася до еврозоната, тя посочи, че последните изследвания на МВФ за Франция, Германия и Италия са показали, че въвеждането на по-голяма конкуренция в производствените пазари може да доведе до по-голям растеж и на инвестициите.

Китай ще избегне т.нар. „твърдо приземяване“ (на икономиката) тази година и ще отбележи растеж между 7% и 7,5%, посочи Лагард.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *