Необходимо е разширяване на американските инвестиции в България

Министър-председателят Сергей Станишев разговаря с президента на САЩ Джордж Буш. Американският държавен глава получи като подарък позлатено копие на съд от Панагюрското съкровище.

Подкрепям усилията на премиера Сергей Станишев и решителните му действия в полза на прозрачността и борбата с корупцията и престъпността, заяви президентът на САЩ Джордж Буш в рамките на разговора си с българския министър-председател. По време на срещата двамата обсъдиха широк кръг въпроси, свързани с двустранните и международните отношения.

Един от акцентите на разговора беше свързан с необходимостта от разширяване на американските инвестиции у нас, като премиерът Сергей Станишев открои най-вече областта на инфраструктурата и високите технологии. Той призова двустранният търговски обмен да бъде балансиран.

Доброто сътрудничество между България и САЩ в рамките на НАТО бе също акцент в хода на разговора. Президентът Джордж Буш изрази високата си оценка за сътрудничеството с България в Ирак и Афганистан. До края на текущата година се очаква да бъдат подписани техническите споразумения към двустранното Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, които ще създадат условията за ползване на съвместните военни съоръжения на българска територия за обучение на контингенти, стана ясно по време на разговора. Министър-председателят Сергей Станишев постави пред президента Буш и въпроса за американската подкрепа в модернизацията на българската армия, както и проблема за утилизацията на излишните боеприпаси, които се съхраняват в армейските складове, и помощта на САЩ за закупуване на модерно технологично оборудване.

Посещението на президента Джордж Буш бе откроено като много важно в контекста на регионалните отношения. Премиерът Сергей Станишев подчерта, че България има отлични взаимоотношения със своите съседи. За страните от Западните Балкани е важно да имат ясна перспектива за членство в Европейския съюз и НАТО, добави той. Президентът Джордж Буш също заяви пълната подкрепа на САЩ за европейската и евроатлантическата интеграция на страните от региона.

По време на срещата си премиерът Сергей Станишев и президентът Буш обсъдиха и статута на Косово. САЩ са за бързо решаване на въпроса и очакват подкрепа от Европейския съюз, в т.ч. и от България, за окончателното решение на този въпрос, легитимирано с резолюция на Съвета за сигурност на ООН, стана ясно по време на разговорите. Според премиера най-важно е ЕС да стигне до обща позиция за Косово. Той се обяви и в подкрепа за европейската и евроатлантическата перспектива на Сърбия и отново потвърди позицията на страната ни в полза на международно признато решение за статута на областта, подкрепено с резолюция на СС на ООН.

От името на САЩ президентът Джордж Буш изрази пълна солидарност със страната ни за бързото и справедливо приключване на случая с медиците ни в Либия. Съединените щати ще окажат и помощ за преодоляване на проблемите със СПИН в Либия, заяви той.

Акцент по време на срещата между двамата бе и проектът за изграждане на система за противоракетна отбрана (ПРО) в Източна Европа. Според Джордж Буш системата има за цел да гарантира сигурността на всички страни-членки на НАТО, включително и България. Системата за ПРО трябва да бъде изградена и желанието на САЩ е вариантите да бъдат обсъдени както с Русия, така и с другите страни, допълни президентът.

Очакваме по-сериозен ангажимент на американските компании за участие в проектите НАБУКО и АМБО, заяви премиерът Сергей Станишев при обсъждането на темата за енергийната сигурност. Президентът Джордж Буш изрази подкрепата на САЩ за изграждане на АЕЦ в Белене, която според него ще допринесе за сигурността на енергийните доставки и отговаря на целите за диверсификация на енергийните източници.

Премиерът Сергей Станишев запозна Джордж Буш с проекта за изграждане на Национална агенция за сигурност и получи уверение, че може да разчита на експертна оценка от САЩ и консултации при структурирането на агенцията.

Президентът на САЩ получи от българския си домакин позлатено копие на съд от Панагюрското съкровище, изработен като глава на амазонка, а премиерът Сергей Станишев получи като дар от госта си кожено яке с ръчно избродирано името на премиера и флаговете на двете страни.

По покана на президента Буш разговорът му с премиера Сергей Станишев продължи в колата на американския държавния глава на път за официалния обяд в резиденция Бояна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *