Несебърърската община обвини частниците, че искали да я източат

Несебър се включи в петък в спора за инфраструктурата на Слънчев бряг, като кметът Николай Димитров заяви в петък, че малките акционери в “Слънчев бряг“ АД се опитват силово да източат бюджета на общината и искат от нея 48 млн. без ДДС за алеите в комплекса, съобщава Mediapool.
Скандалът се точи от години, защото хотелиерите в Слънчев бряг отказват да плащат такса на акционерното дружество за поддръжка на зелените площи и заплащане на уличното осветление.
“Слънчев бряг“ АД натрупа неплатени сметки за уличното електричество и комплексът потъна в мрак в началото на летния сезон. Хотелиерите отново не пожелаха да платят таксата и заявиха, че искат алеите от активите на дружеството да преминат към Община Несебър, на която да плащат местни данъци и такси.
През 2007 г. “Слънчев бряг“ АД реши да продаде на община Несебър инфраструктурата за 38 млн. лева. Плащането на сумата беше предвидено да се извърши поетапно. През януари тази година обаче от община Несебър заявиха, че не могат да купят инфраструктурата на Слънчев бряг, и предложиха Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), което държи 75% в курорта, да предостави на общината инфраструктурата безвъзмездно.
Тази сума беше редуцирана неколкократно, като достигна до 13 млн. лв., но общината отново отказа да плати за инфраструктурата.
Държавата се съгласи на “подаръка“, но прехвърлянето беше блокирано от Комисията за финансов надзор във вторник, той като “Слънчев бряг“ АД е публично дружество. За това настояваха малките акционери в “Слънчев бряг“, които твърдяха, че дружеството ще фалира след изваждането на алеите от активите му и че общината най-вероятно ще ги продаде за застрояване.
“Община Несебър не желае да купува инфраструктурата, нито има средствата за това. Ние сме бюджетна институция и не можем да изразходваме десетки милиони, за да задоволим нечии частни интереси. Не бихме позволили източването на общината за много години напред и ощетяване на гражданите, проваляне на социалните и инфраструктурните ни програми и проекти, само за да задоволим нездравия финансов интерес на единични миноритарни собственици в АД “Слънчев бряг“, заяви в петък кметът на Несебър Николай Димитров по повод настояването на миноритарните акционери инфраструктурата да се прехвърли срещу заплащане.
Спорът за съдбата на инфраструктурата в петък прерасна в скандал и лични нападки между министъра на икономиката и принципал на мажоритарния акционер в “Слънчев бряг“ АД Петър Димитров и представителя на миноритарните акционери в дружеството Младен Мутафчийски, притежател на хотели в комплекса.
От ефира на бТВ министърът обвини Мутафчийски, че е източвал дружеството, което би трябвало да се къпе в пари, но вместо това няма средства да си плати тока за осветлението на алеите. Мутафчийски пък се закани да съди Димитров и на свой ред го посочи като човекът, сътворил най-много гафове в правителството. До взаимно приемлива позиция по спора обаче двамата така и не стигнаха.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *