Несебър и Феста холдинг се разбраха за спорен проект за делфинариум

Старият Несебър ще бъде спасен от разкопаване, ако се намери изход в града-паметник да не се строи делфинариум. Това е обсъждано на комисия в Общинския съвет на града, съобщиха от общината.
В момента собственик на терен от 23 дка на полуострова е фирма „Феста Холдинг” АД. Теренът е продаден от предишната общинска власт преди 5 години след търг, който изисква от собствениците да построят атракционен комплекс с включен делфинариум. Проектът е съгласуван специално в националния институт за паметниците на културата (НИПК) и е получил одобрение за осъществяване, припомнят от общината.
Поради разразилия се скандал и несъгласието на местните хора да се строи в историческата част на Несебър, в последната сесия на предишния Общински съвет обаче е решено договорът с Феста да се анулира, което е довело до водене на дела, спечелени от фирмата.
След одобрението в НИПК и плащането на сумите по предварителния договор, няма никакви юридически основания проектът за стоежа на делфинариум да не бъде осъществен, посочват от общината.
За да се предотврати този вариант, общината е влязла в преговори със собствениците и след няколкомесечни разговори е намерено разрешение. На „Феста Холдинг” е предложено теренът от 23 дка на полуострова да бъде заменен срещу 11 дка в новата част на Несебър, в близост до техния хотел „Феста Панорама”. Тъй като фирмата се е съгласила, принципното предложение ще бъде внесено за обсъждане в Общинския съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *