Японската централна банка: рецесията в страната отслабва

Японската централна банка (ЯЦБ)повиши своята икономическа прогноза за втори пореден месец през юни, след като нарастването на износа и производството на страната подкрепиха надеждите, че най-лошият период от рецесията е приключил.
Централната банка остави основната лихва на ниво от 0,1 на сто в унисон с пазарните очаквания. Ръководството се въздържа и от други промени в паричната политика. Решението е било прието с пълно единодушие от членовете на Управителния съвет.
ЯЦБ вече е на мнение, че след като са се влошили значително, икономическите условия в страната ще започнат да се стабилизират през идните месеци. През май ЯЦБ прогнозира, че икономическите условия ще продължават да се влошават, но износът и производството ще забавят своя спад.
Икономистите смятат, че втората по големина икономика в света ще започне да се възстановява през тази година, но процесът ще бъде бавен и несигурен. Брутният вътрешен продукт се очаква да нарасне с 0,5% през второто тримесечие след рекордния спад от 3,8% на тримесечна база, отчетен през януари-март.
Пазарите ще следят за евентуални знаци от страна на гуверньора на ЯЦБ Масааки Шираква, които биха могли да подскажат кога може да се очаква затягане на паричната политика. Очакванията са, че ЯЦБ няма да пристъпи към промени в паричната си политика скоро, защото перспективите през световната икономика са все още твърде несигурни, предаде Bloomberg.
След като намали основната лихва до 0,1% през декември миналата година, ЯЦБ започна да изкупува корпоративни ценни книжа, за да улесни достъпа до паричен ресурс и да увеличи паричната маса в обращение. Търговските банки в страната могат да получат неограничено кредитиране от ЯЦБ в замяна на подходящо обезпечение. Тази програма изтича в края на септември.
Индустриалното производство в Япония отчете месечен ръст от 5,9% през април, което е най-силният скок за последните 56 години. Износътотчете месечен ръств рамките на два поредни месеца, а корпоративните фалити регистрираха своя първи годишен спад за последната една година през май.
Японската централна банка прогнозира, че брутният вътрешен продукт на страната ще отчете ръст от 1,2% през 2010 г., но преди това ще се свие с 3,1% през текущата фискална година, която започна на 1 април.
След добрите новини японската йена засили своите позиции на валутните пазари и към 9:35 ч. българско време двойката USD/JPY се търгува при ниво от 96,28 йени за един щатски долар. Японската йена поскъпва с 1,6% от началото на днешната валутна сесия.

финанси
investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *