Не достигат екскурзоводи с полски, чешки и корейски език

Не достигат екскурзоводи с полски, чешки и корейски език, коментира  председателят на Съюза на екскурзоводите в България, Валерий Гочев. В момента в организацията работят около 1 300 екскурзоводи, но дали са достатъчно, може да покаже само проучване сред туроператорските фирми, което сме предложили на Министерството на туризма

От това лято екскурзоводите у нас ще носят идентификационни карти, които ще удостоверяват, че имат правото да упражняват тази професия. Това стана възможно, след като през юли, 2016 г. бе приет дългоочакваният от бранша регламент за правоспособност. Тя вече се придобива, след полагане на изпит. Една от целите на регламента е фаворизиране на българските екскурзоводи при обслужване на чуждестранните туристи в България, подобно на практиката в много от популярните туристически държави, уточни Гочев. Организацията на варненските екскурзоводи е най-старата в България и през тази година тя навършва 25 години от основаването си.

По този повод нейните членове възнамеряват да подготвят книга за историята й. На своя празник, Световният ден на екскурзовода, професионалистите в бранша от Варна се събраха в Тракийския дом за образователна лекция на тема „Изгубените земи“, а след това проведоха и своето общо годишно събрание.
За предстоящия летен туристически сезон по морето отново ще има недостиг и на работна ръка, прогнозираха местните хотелиери. За да бъде решен проблемът, те ще наемат кадри от Молдова и Украйна, които ще спасяват туризма във Варна. Чужденците ще работят като кухненски персонал, камериери и помощници на рецепция.

Идеята бе лансирана преди време от експерта в бранша, проф. д-р Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. „С промените в Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност чужденците ще трябва да сключват сезонни трудови договори, а не да разчитат на формата „студентски стажове“. Съгласно новия закон за трудовата миграция и трудовата мобилност, ще получат разрешение за сезонна заетост до 90 дни“, обясни вчера шефът на Регионалната служба по заетостта във Варна, Пламен Начков, информира monitor.bg. Заради по-доброто заплащане в чужбина, много от родните специалисти в туризма напускат страната и търсят реализация извън България. Това налага на тяхно място да се набират кадри от чужбина, за да не остават незаети места и да се предизвика криза в обслужването на туристите. Само през миналото лято близо 500 души от Молдова и Украйна са работили като стажанти по Северното Черноморие.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *