Николаc Мадуро ще търси финансиране за Венецуела от Китай

Президентът на Венецуела Николаc Мадуро се отправя към Китай, за да преговаря за финансиране на изпадналата в рецесия икономика на южноамериканската страна, предава Bloomberg. Освен Поднебесната империя държавният глава ще посети и страни членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), за да инициира разработването на стратегия за стабилизиране на цените на петрола.

В неделя Мадуро направи официално телевизионно обръщение към нацията, в което анонсира предстоящите посещения в чужбина, които ще започнат от Китай, където той ще проведе разговори за финансиране с президента Си Дзинпин. Венецуелският президентът също така обяви, че Роко Албисини ще замени Алехандро Флеминг като ръководител на местната Агенция за чуждестранна търговия.

„Отивам на много важно пътуване, за да се заема със спада на доходите на нашата родина“, посочи Николаc Мадуро от президентския дворец. „Моята обиколка на страните от ОПЕК цели да създаде стратегия за възстановяване на цените и укрепване на организацията“, добави той.

Пазарните участници продължават да са песимисти по отношение на способността на Венецуела да изпълни задълженията по дълга с оглед на спадащите цени на петрола и свиването на брутния вътрешен продукт. Рейтингът на Мадуро сред венецуелците е спаднал след протестите през миналата година срещу престъпността и икономически условия, в това число и огромната инфлация и недостигът на основни стоки, които парализират градовете в цялата страна.

Спадът в цените на петрола принуди правителството да преразгледа „всички инвестиционни планове“ и да потърси нови начини за набавяне с чуждестранна валута, заяви Мадуро. Той обаче не даде повече подробности относно промените във валутата система в страната.

На 30 декември Венецуела потвърди, че е изпаднала в рецесия. Инфлацията в страната пък остана най-високата в Северна и Южна Америка, което накара социалистическото правителство да обвини политическите врагове за лошите данни.

Централната банка заяви, че брутният вътрешен продукт се е свил през всяко от първите три тримесечия, съответно с 4,8%, 4,9% и 2,3%. Годишната инфлация пък достигна 63,6% през ноември.

Регулаторът съобщи, чe платежният баланс на Венецуела е отбелязал излишък от 6,8 млрд. долара към края на третото тримесечие. Излишъкът по текущата сметка е бил 899 млн. долара, а капиталовата сметка е била в дефицит от 568 млн. долара.

Венецуелският износ, 90 на сто от които е експортът на петрол, е намалял с 14,2% до 19 млрд. долара през третото тримесечие. Вносът пък се е смъкнал леко с 1,4 на сто до 12,2 млрд. долара.

Въпреки негативните данни Николас Мадуро обеща да продължи със социалните политики, известни още от времената на предшественика му Уго Чавес. Според данните на централната банка крайната бедност е намаляла до 5,4 на сто от домакинствата през 2014 г. – половината от нивото преди Чавес да дойде на власт, а безработицата е спаднала до 5,9%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *