Петролът спадна под 52 долара за барел

Петролът продължава да се търгуват дълбоко на червена територия и в първите дни на 2015 г., удряйки ново повече от 5,5-годишно дъно в понеделник. Отстъплението на цените идва, тъй като пазарът залага на допълнително свръх предлагане, след като Ирак разкри планове за стимулиране на износa на „черно злато“.

Фючърсите върху брентa с доставка през февруари поевтиняват с 1,91 на сто до 55,36 долара за барел – най-ниското равнище от април 2009 г.

Същевременно контрактите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate с доставка също през февруари се търгуват с отстъпление от 2,17 на сто до 51,55 долара за барел.

„Поглеждайки към състоянието на икономиките в Китай, Япония и Европа, търсенето на петрол е малко вероятно да се подобри през тази година“, каза пред Ройтерс Юсуке Сета, мениджър „Продажби на суровините“ в Newedge Japan.

В края на миналата седмица Министерството на петрола на Ирак съобщи, че страната планира да повиши износа си до 3,3 млн. барела на ден през този месец, след като централното правителство постигна споразумение с кюрдския регион да изнася суровината за Турция.

Също през миналата седмица Ирак заяви, че експортът на „черно злато“ е достигнал 2,94 млн. барела на ден през декември – най-високият от 1980 г. насам

Същевременно Русия обяви, че нейното производство е достигнало 10,58 млн. барела на ден през 2014 г. – най-високото ниво след разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *