Нина Ламбова: Няма забрана за отглеждане на тютюн

© Снимка:БГНЕС

След като Генерална дирекция „Земеделие” на Европейската комисия разреши страната ни даизплати 116 млн. лв. държавна помощ на тютюнопроизводителите за реколта 2009, от сдружението на тютюнопроизводителите коментираха, че обикалятстраната да обяснятна хората как ще продължи развитието на сектора.
„Срещаме твърд електорат, не искаме да отнемаме политическите илюзии на тези хора, затова сме свели дейността си, доколкото можем да защитим техните интереси пред държавата и пред търговците“, посочипред „Хоризонт“ Нина Ламбова, изпълнителен директор на сдружението на тютюнопроизводителите. Тя обясни, че еднократната финансовапомощ позволява плащането да се извърши наведнъж, до месец април, а не на части.
На въпрос има ли варианти за премии и след 2010 г., Ламбова отговори, чезабрана за отглеждане на тютюн няма, но санеобходими1 милионподписа в рамките на ЕС за отпадане на регламента, който забранява подпомагането на тютюна. Призивът за отпадане на регламента бил подкрепен от държави-производителки на тютюн, съобщи още Нина Ламбова.
Ламбова е оптимист, че варианти заразвитие и запазване на сектора ще се намерят и от сдружението няма да позволят“нито един търговец да се подиграва с тези хора“.Избор на всеки тютюнопроизводител е да търси алтернатива, но в районите, където не могат да се отглеждат други култури, такава алтернативане стои, подчерта Нина Ламбова.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *