Нищо не може да спре Федералния резерв от повишение на лихвите през декември

Доларът е на силни позиции след скока в петък, който дойде при силните данни за трудовата заетост в САЩ, накарали някои инвеститори да залагат на повишение на лихвите преди края на годината.

Новите открити работни места в САЩ през миналия месец са 271000 и далеч надминаха предварителните прогнози за ръст от 180000. След излезлите резултати, 15 от 17 основни дилъри, банки които търгуват директно с Федералния резерв, оповестиха, че очакват повишение на лихвите на следващото заседание през месец декември. Фючърсите показват, че пазарите залагат на 70% вероятност за покачване на лихвите през декември. Доходността по двегодишните американски облигации скочи след публикуването на данните до най-високи нива за последните пет и половина години.

Дори обаче преди излизането на силния резултат, някои инвеститори вече залагаха на повишение на лихвите. Спекулантите увеличиха залозите си за долара още седмица по-рано и нетните доларови позиции достигнаха най-високи нива за последните два месеца. Доларовият индекс от своя страна удари връх от 99.345, което е най-силна стойност след средата на месец април.

На последното заседание на ЕЦБ, председателя Марио Драги индикира, че централната банка обмисля сериозно да разшири програмата по покупките на облигации и дори възможността да намали вече отрицателните лихви по депозитите. Разликата в очакванията за монетарните политики постави под натиск еврото, което падна в петък до седем месечно дъно от 1.0704. Днес единната валута се възстанови частично и е на 1.0770.

Доларът напредна рязко и срещу йената и през нощта скочи до 123.35, което е най-високо ниво след края на месец август.

Австралийският долар слезе на 0.7016, най-ниска стойност след началото на октомври. Ударът по валутата дойде от две посоки. Положителните данни от пазара на труда в САЩ и разочароващите данни за търговския баланс на Китай. Австралийският долар е барометър за Китай, тъй като това е основния пазар за австралийския износ. Китайският износ е спаднал през октомври с 6.9% спрямо миналата година, което е четвърти пореден месец на понижение. Вносът е намалял с 18.8%, което води страната до рекорден търговски излишък от 61.64 милиарда долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *