Нобелов лауреат съветва как да научим децата си да ценят парите

Хари Марковиц е американец, спечелил Нобелова награда за икономика през 1990 г. заедно с колегите си Мертън Милър и Уилям Форстайт Шарп за съвместния им труд в теорията на икономиката на финансите.

Освен уважаван експерт той е и баща на четири деца и подобно на родителите по цял свят, когато те са били малки, Марковиц се е сблъскал със задачата да ги научи да управляват парите си. Ето какво споделя за опита си в тази посока Нобеловият лауреат пред онлайн изданието Personal Capital:

„Ученето на децата как да се справят с бюджетните ограничения е от решаващо значение. Единственото, на което аз им показах, когато те растяха, беше, че не могат да купят всичко, което искат. По този начин те се научиха как да оценяват парите.

Когато ходехме на семейни разходки до парковете на Дисниленд, например, на всеки давах определена сума, която може да похарчи за подаръци и други забавления.

Ако тогава не бяха свикнали с идеята за ограниченията на бюджета, мисля, че щяха да вложат много повече пари в скъпи суверини. Те обаче се научиха да обмислят добре какво да си купят.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *