Новата информационна система на НВМС готова до края на октомври

Новата информационна система на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) ще бъде готова до края на месец октомври, стана ясно на срещата между министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и ветеринарите от Българския ветеринарен съюз, която се проведе днес, съобщиха от НВМС.
Новата система ще позволи пълно синхронизиране на информацията за животните между НВМС и Държавен фонд“Земеделие“, както и регистрация на всички коне и кучета у нас.
Министър Найденов заяви, че ще работи за достойно заплащане на ветеринарните услуги в България и за осигуряване на средствата за заплащане на дейностите по изпълнението на Държавната профилактична програма.
По време на срещата стана ясно, че средствата за дейностите по годишния рамков договор за 2009 г., сключен между МЗХ и Българския ветеринарен съюз през декември миналата година, не са били предвидени в държавния бюджет. До момента на частнопрактикуващите ветеринари са изплатени общо 7 724 008 лв., като средствата са изцяло от бюджета на НВМС.
Според подписания договор, те трябва да се отпускат целево от министерството към бюджета на НВМС, като службата заплаща на ветеринарите извършените дейности въз основа на отчети.
Министърът беше категоричен, че средствата за заплащане на дейностите през тази година ще бъдат заложени в бюджета. Годишният рамков договор се сключва за изпълнение на мерките по Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните, Държавната профилактична програма, маркиране на селскостопанските животни и поддръжка на идентификационната система за животните.
На срещата бяха представени и данни за нарушения в дейността на частнопрактикуващите лекари по изпълнението на мерките по Държавната профилактична програма, които бяха констатирани при проверка в областите Русе и Плевен. Инспекцията беше разпоредена от генералния директор на НВМС д-р Йордан Войнов. Областите бяха избрани на случаен принцип.
Специално сформирани комисии провериха общо 19 ветеринарни участъка на териториите на двете области. Най-драстичните нарушения са свързани с неправилно водене на амбулаторните дневници. Не са вписвани прегледаните и лекувани животни, което затруднява проследяването на здравословното им състояние. Има случаи, в които в амбулаторните дневници не са отразявани медицинските изследвания, а са записвани само издадените ветеринарномедицински свидетелства. В някои участъци в протоколите са отразени по-голям брой от реално използваните ваксини, а в други не са взимани кръвни проби от преживните животни. На места е установено, че данните за животните не са въвеждани в информационната система на НВМС.
Нерегламентирано разходване на ушни марки е констатирано в свинекомплекс на територията на област Русе, което е довело до ощетяване на бюджета на НВМС с най-малко 7 500 лв. заради допълнителните разходи за маркиране на животни.
Генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов заяви, че ще разпореди допълнителни проверки както на дейността на частнопрактикуващите ветеринари, така на работата на регионалните ветеринарномедицински служби в областите, където са констатирани нарушения.
На проведената среща за пореден път бе акцентирано върху необходимостта от сътрудничество между частнопрактикуващите ветеринарни лекари, ветеринарите в структурата на НВМС и собствениците на животни, за да се постигне висока степен на контрол и качество на работата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *