Нова агенция ще заверява парите за земеделие.

След лошия опит от серия провалени през годините търгове за избор на сертифициращ орган земеделското министерство ще създаде нова изпълнителна агенция, която да следи харченето на европарите. Работата на органа е важна, тъй като той заверява земеделските субсидии. Новото звено ще работи към министерството на Десислава Танева, предвижда постановление на Министерския съвет, което бе публикувано за обществено обсъждане. В мотивите на постановлението се посочва, че така ще се избегне рискът от „неблагоприятни за страната последици“, т.е. от загуба на средства. Агенцията ще контролира разпределението на средствата от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Според регламентите на ЕС сертифициращият орган може да бъде публичен или частен, определен от страната членка. Когато е частен, изборът се прави чрез обществена поръчка. У нас обаче поръчките често се провалят най-вече заради обжалване на процедурите, което създава рискове при разплащането на парите за земеделие.

През 2014 г. например след поредица от провалени търгове се наложи министерството да избере одитор с пряко договаряне само и само България да не изгуби европари. Подобен проблем имаше и миналата година, когато търгът бе обжалван и спрян, а ведомството избра с договаряне без обявление одитор за периода 16 октомври 2014 г. – 15 октомври 2015 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *