Нова следа за убийството на Георги Марков

Убийството на дисидента Георги Марков в Лондон с така наречения отровен български чадър може скоро да бъде разгадано, пише британският в. „Дейли мирър“, цитиран от БТА.
Представители на Скотланд ярд са проучили секретни документи в България за убийството на Марков, извършено през 1978 г., допълва изданието. Представителите на лондонската полиция прекараха в София две седмици, в които имаха достъп до секретни архиви от времето на комунизма, припомня „Дейли мирър“.

Неотдавна обаче лондонските следователи отново се върнали в България, за да обсъждат други доказателства по случая с българския дисидент с български представители, отбелязва изданието. Този факт поражда нови надежди, че най-после ще бъдат предявени обвинения във връзка с едно от най-знаковите убийства от епохата на Студената война, останало неразгадано и до днес. В. „Дейли мирър“ припомня обстоятелствата около смъртта на Георги Марков.

Вестникът отбелязва, че „досието Марков“ беше отворено отново, когато България кандидатства за членство в ЕС. Британският всекидневник цитира и източник от лондонската полиция, че България сътрудничи в разследването на убийството и изразява надежда, че скоро ще бъде постигнат напредък по случая. „Дейли мирър“ допълва, че прегледаните секретни документи по убийството на дисидента навеждат на мисълта, че „ударът“ е бил извършен за сумата от 50 000 британски лири.

Главният заподозрян винаги е бил Франческо Гулино, датчанин от италиански произход, известен с прякора „агент Пикадили“. Той напусна Дания през 1993 г. Смята се, че все още е жив.
Другата ключова фигура по разследването на убийството на Марков е бившият шеф на българското разузнаване, генерал Владимир Тодоров, допълва британското издание.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *