Новите винетки със защита като еврото

Отпечатват над 40 хил. годишни стикера на ден

Няма проблеми или забавяне с отпечатването на винетни стикери, обясниха от Изпълнителна агенция „Пътища“. Навсякъде са изпълнени заявките на пунктовете. Зареждането се извършва на база продадените винетни стикери за 2005 г. Всеки петък в агенцията се получава информация от „Български пощи“ ЕАД и Консорциум „ДЗИ – Транс“ относно продадените винетки от всички видове, наличните количества и нуждите от отпечатване на нови стикери.

Новите годишни винетки са със суперзащита, която ще спре злоупотребите с тях. Това съобщи Валентин Моновски от печатница „Демакс“. През миналата година са засечени много случаи на измами. Роднини, семейства с повече от една кола и дори цели входове си купували по един годишен стикер, който водачите си разменяли, когато тръгват на път. Те закрепвали стикера с тиксо на предното стъкло, без да свалят основата му. След това лесно го отлепвали, без да го повреждат.

Тазгодишните винетки са отпечатани върху прозрачно фолио носител, в което е вграден черен текст „Изпълнителна агенция „Пътища“. Той се чете отдалече, ако стикерът е прикрепен върху стъклото, без да е отлепен от основата. Това означава, че винетката не се използва по предназначение и водачите нарушители веднага могат да бъдат санкционирани от контролните органи. Именно производството на това специално фолио по поръчка на ИА „Пътища“ е забавило малко производството на годишните винетки. Това е най-сложният стикер, който някога е отпечатван у нас, коментира Моновски. За производството е използвана т. нар. съгласувана система от материали. Подбирани са специални базови фолиа, лепила и носещи повърхности. Винетката е покрита с ретроотражателен слой, в който са вградени миниатюрни сферички. Те позволяват стикерът да се чете и при най-слабо осветление. Сменена е и холограмата. В нея са вградени няколко ефекта, които правят невъзможна фалшификацията й: инициали на ИА „Пътища“, обемно изображение, динамично изображение, както и експертни защити – нанотекстове, скрито изображение и пр.

Въпреки забавянето проблем с годишните винетки няма, тъй като старите годишни стикери важат до 31 януари 2006 г. Седмични и месечни стикери има отпечатани в достатъчни количества, за да задоволят пазара. Ако все пак някъде липсват, това е проблем на разпространителите.

В момента „Демакс“ отпечатва по 40-50 хил. годишни винетки на ден. Така до 22 януари ще отпечата всички годишни стикери, увери Валентин Моновски.

Белчо Цанев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *