Газовата война ще ни откаже от парното

Скокът на цените ще бъде шок и за родната икономика

В понеделник говорителят на „Газпром“ Сергей Куприянов заяви, че България може да плаща през 2006 г. между 230 и 260 долара за 1000 куб. м газ. Ако София приеме тази тарифа, това означава повишаване на сегашната цена на природния газ у нас с 30-45%. Ако погледнем цените, на които „Булгаргаз“ продава синьото гориво на своите клиенти през първото тримесечие на 2006 година, то те са между $179 и $183 в зависимост от това дали са присъединени към газопреносната или разпределителната мрежа. Така че увеличение на сегашните цени с $50-80 за 1000 куб. метра не е никак малко. Това би подействало като невероятен шок на българската икономика. Подобен шок ще доведе до автоматично поскъпване на топлинната енергия с почти същия процент. Като следствие би могло да се очаква масов отказ от парно с всички последствия от това. Шоково ще се отрази поскъпването и на различни производства в химическата (производство на торове, поливинилхлориди пр.), металургичната („Кремиковци“) и стъкларската промишленост.

Лично аз обаче не бих могъл да си обясня по какъв начин „Газпром“ или неговото външнотърговско дружество „Газекспорт“ биха могли да увеличат цената за българския пазар при положение, че те имат сключен през 1998 г. и действащ до 2010 година договор с „Булгаргаз“. Договор, в който има заложена формула за изчисляване на цените на природния газ и която е в зависимост от поскъпването на мазута и течните горива. Тази формула е валидна, пак повтарям, до 2010 година. Но ако допуснем, че все пак има промяна на цената, доколкото ми е известно, в договора има клауза, според която можем да не купуваме определени количества газ без санкция по формулата „купувай и плащай“. Следователно България би могла веднага да намали доставните количества от „Газпром“ и временно да увеличи добиваните количества газ от находището на „Петреко“ край нос Галата. Разбира се, те са твърде малки и биха решили временно проблема.

От друга страна, поскъпването на природния газ може да се отрази благоприятно по отношение на диверсификацията на доставките. Има се предвид най-вече бързото развитие на проекта „Набуко“ за изграждане на газопровод от Иран през Турция и България до Централна и Западна Европа. Още повече, че както става ясно, освен България засегнати от прекъсване на доставките и най-вече от увеличение на цената на синьото гориво са също Румъния, Унгария и Австрия. Всички те са страни, които работят по проекта „Набуко“. Поскъпването би поставило и въпроса за инвестиции в съхраняването на газа. Най-вече за разширяване на подземното газохранилище край с. Чирен и дори до търсене на възможности за изграждане на ново хранилище.

Валентин Кънев,

председател на Балканската и Черноморска петролна асоциация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *