Новият силен в БНБ

Десет месеца след срутването на доверието в БНБ управляващите приближават до избор на нов гуверньор. С голяма доза сигурност името му е ясно – Димитър Радев. Съветникът в Международния валутен фонд (МВФ) е дал съгласието си, твърдят няколко местни банкери, позововайки се на източници от върха на изпълнителната власт. Неясно е кога точно и дали той ще избере екипа си. Освен централен банкер вакантните постове към есента ще са два, а поне в няколко изказвания на политици е ставало дума за цялото ръководство на БНБ.

Макар че от 14 години живее във Вашингтон, Радев е добре познат тук заради дългия му опит във финансовото министерство. „Късмет ще е да се съгласи“, „Великолепен кандидат“, са първите отзиви на банкери, които го познават лично и имат наблюдения върху работата му. Официално потвърждение на новината, че Димитър Радев е приел предложение да поеме БНБ, няма, но че има съществен напредък по въпроса, издават изказванията на финансовия министър Владислав Горанов, който в края на март потвърди, че са водени разговори с Радев и друг българин в МВФ – Николай Георгиев.

Без местни обвързаности

Допускането на пирамидата КТБ показа, че въпреки хартиената свобода на банковия регулатор той е сляп за политически любимци – като партньорите в миналото Цветан Василев и Делян Пеевски. Затова внасянето на експерт от чужбина, неоплетен в местни зависимости, изглежда като най-добрия път към промяната.

В случая с БНБ за поста са били потърсени поне двама успели на Запад българи: Николай Георгиев, който след кариера във финансовото министерство e изпратен във Вашингтон да е представител на държавата в Международния валутен фонд. По информация на „Капитал“ преговарящите са отправили първо офертата до Радев, който е пътувал до София преди около две седмици и е склонил на предложението, така че разговорите с Георгиев не са се задълбочили, но остава като вариант.

Показателна е и реакцията на някои обсебени с позициите на Пеевски медии. Там Радев е наречен парашутист и е натъртено, че не познава местната ситуация. А в случая отдалечеността от политически и икономически фигури ще е ключово предимство на бъдещия гуверньор.

Кой е Димитър Радев

Най-вероятният кандидат за следващ шеф на БНБ има дълга, 21-годишна кариера в Министерствотона финансите. Бил е заместник-министър на Димитър Костов (настоящ подуправител в БНБ), а също и на Муравей Радев от правителството на Иван Костов. Напуска министерството при избирането на Милен Велчев. От 14 години работи в МВФ, където е по линия не на националните квоти, а заради CV-то си на експерт по бюджет, работил в страна в преход. Постът му до голяма степен е свързан с това, което е правил в България – да предлага техническа помощ на държавите в криза при управлението на държавните финанси. В тази област са и множеството му публикации. Според експерт от Вашингтон позицията му в МВФ се равнява на директен пратеник на Кристин Лагард за страни от Източна Европа, Централна Азия, Близкияизток и Африка.

„Този човек става и за управител на БНБ, и за финансов министър, и дори за премиер“, коментира банкер. Според него Радев има потенциала да възстанови репутацията на централната банка, да изнесе тежестта на международните инспекции и регулаторната интеграция в Европа, а също и да прокара връзки между БНБ и международните институции, тъй като такива в момента не съществували.

„Познавам го като етичен човек и отличен бюрократ“, коментира друг експерт от финансовите среди. Хора от обкръжението на Радев в периода му като заместник-министър добавят, че той е бюджетар, а не банкер, но въпреки това има качествата да ръководи БНБ. Освен това бил човек на еволюцията, не толкова на революциите.

Според председателя на Асоциацията на банките в България Петър Андронов, ако новият специалист дойде отвън, то той няма да може да бъде свързван с политическа фигура у нас. Ако пък новият управител на БНБ е специалист от България, то той ще е по-добре запознат със ситуацията тук.

„Капитал“ не успя да се свърже с Димитър Радев, за да получи директен отговор дали е решен да напусне МВФ заради БНБ. Беше изпратен е-мейл на служебната му поща в МВФ, а негов близък обясни, че в момента е на мисия извън Вашингтон.

Важният надзорен въпрос

Ако приемем, че за стола на Искров се е намерил наследник, както се твърди в банкерските и политическите среди, не-малко ключов е въпросът кой ще поеме овакантения вече четвърти месец пост на ръководител „Банков надзор“. Последните двама престояли на него вече са обвиняеми от прокуратурата по делото за КТБ. Въпреки това желаещите да надзирават банките не липсват. Настоящият подуправител и ръководител на управление „Банково“ Димитър Костов бе на крачка от позицията през януари, когато депутатите изработиха правила за избора и дори задвижиха процедурата. Заради липса на политическа подкрепа, основно от Реформаторския блок, тъй като Костов се свързва с кабинета „Виденов“, той така и не стигна до изслушване пред парламента. Въпреки това продължава да е една от сериозните кандидатури, още повече че ако Димитър Радев наистина поеме БНБ, това може да е било едно от условията му. Двамата се познават и са работили години наред във финансовото министерство, а новият гуверньор ще има нужда от доверен човек в екипа си.

Вторият често спряган кандидат за поста в „Банков надзор“ е Радослав Миленков, който през декември стана управител на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, а преди това е работил в Общинска банка и ПИБ . Изстрелването на сегашната му позиция е вид удобен трамплин за следващо стъпало в кариерата, която Миленков започва преди 15 години като одитор в Delloitte. Според източници от банковите среди младият финансист се ползва с доверие от ГЕРБ покрай финансовия министър Владислав Горанов, но не и с одобрението на представителите на сектора.

Друга неизвестност около управленските постове в БНБ е свързана с изтичането на мандатите на сегашните ръководители на „Емисионно“ и „Банково“. Калин Христов приключва с първия си мандат през октомври. След две години пък изтича мандатът на Димитър Костов.

Кога, кой и с какъв мандат ще продължи зависи и от промените, които депутати от ГЕРБ заявиха, че подготвят в Закона за БНБ с цел да се намери нормативно основание за смените на караула в централната банка. По линия на датите и мащаба на освежаването в централната банка говоренето сред управляващите често се разминава. От нов гуверньор от април (по изказване на Горанов от март), през май (по плана на премиера) до редовното изтичане на мандата през октомври (по Цецка Цачева, подкрепена наскоро от Горанов). И ако месецът не е от абсолютна важност, то отговорността да сглобят достатъчно здрава конструкция, която да не допуска грешки за милиарди левове на данъкоплатците, е голяма. Тя ще се носи от сегашните управляващи от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *