Нови такси оскъпяват самолетните билети?

Те се плащат от авиомпаниите, но се калкулират в цената на пътуванията, съобщава в.“Дневник“.
Новите вземания, които се събират от летищните оператори, са предложени в изменения на Закона за гражданското въздухоплаване, изготвени от министерството на транспорта. Размерът им ще се определя от правителството след приемането на закона. Летище София самостоятелно ще може само да реши колко пари да събира от превозвачите.
„Новите такси се въвеждат заради изискване на Европейската комисия вземанията от авиокомпаниите да се определят по-прозрачно. Освен това размерът им трябва да е съобразен с разходите за услугата“, каза зам.-министърът на транспорта Камен Кичев.
Ако промените бъдат приети, освен такса за кацане, за паркинг и за обслужване на пътници летищните оператори ще могат да събират и такса за шум, за сигурност и за използване на част от навигационните системи за кацане.
Единият вариант за таксата за шум е тя да се плаща на самолет, като за тези, попадащи в категория с по-голямо излъчване на шум, се плаща повече.
Обсъждат се и три варианта за определянето на таксата за сигурност – спрямо броя на заминаващите пътници, спрямо теглото на самолета или и двете
От асоциацията на българските авикомпании обявиха преди седмици, че въвеждането на таксата за сигурност може да оскъпи билетите с 2-4 евро.
Третата такса за т.нар. светотехническо обслужване се събира и в момента, но от държавното предприятие „Ръководство на въздушното движение“ (РВД). Заради изискванията на ЕК обаче поддържането на светлинните системи за кацане се прехвърля на летищните оператори.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *