Само 1% от българите с кредити сменят с лекота банката си

Две трети от потребителите у нас пък изобщо не се интересуват от рефинансиране, сочи доклад на Европейската комисия за ипотечните кредити, представен в края на миналата седмица, съобщава в.“Сега“. От него става ясно, че като цяло европеецът рядко сменя кредитиращата го институция и обикновено не проявява интерес към предсрочно връщане на заемите си.
Мнозинството от българите – 62%, са заявили, че не са сменяли кредитора си през последните две години просто защото не се интересуват от рефинансиране, сочи докладът, който цитира проучване на „Евробарометър“ от 2009 г. На същото мнение са и повечето граждани на другите 26 държави членки – 65%. Една трета от българите обаче обясняват, че не са сменили трезора си не защото не искат или защото смятат, че ще им е трудно, а по друга причина – например защото им излиза твърде скъпо и няма да спечелят нищо от операцията. Едва 1% от родните кредитополучатели споделят, че са се прехвърлили към друга финансова институция с лекота. За сравнение средният процент за ЕС е 11%.
Основният фактор, който би накарал хората да сменят банката си, е операцията да не им струва нищо и да има лесен начин за сравняване на всички оферти на пазара, сочи докладът на ЕК. Мнозинството от потребителите в съюза все пак не се местят, защото считат, че банката, с която имат договор, им предлага най-изгодните условия. 17% от анкетираните българи обаче не сменят банката си, защото договорите им правят това много трудно, други 12% – защото им е непосилно да разберат кой трезор предлага по-атрактивна оферта, а още 11% – защото цената и усилията по прехвърлянето са твърде големи.
Европеецът рядко връща предсрочно жилищния си заем. Едва между 5 и 8% от ипотечните кредити за покупка на жилище или за ремонт се погасяват преди изтичане на предварително договорения срок, сочи още докладът. Не повече от 15% от кредитополучателите се прехвърлят от една банка в друга. На базата на доклада еврокомисарят по вътрешния пазар Мишел Барние излезе миналата седмица с проект на директива за жилищните заеми, която предвижда банките да не могат да налагат непосилни такси за предсрочно погасяване.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *