Нови IT компании идват в България

Няколко нови за страната IT компании са на път да навлязат на българския пазар. В момента фирмите оглеждат възможностите да наемат офиси и качествена работна ръка на достъпни цени у нас и ги сравняват с показателите в Сърбия, Румъния и прибалтийските страни. Изборът обаче клони към нас, каза Станимира Пашова, мениджър офис площи в консултантската компания „Фортон“. Компютърните фирми, които искат да отворят офиси у нас, не са само западни, има и такива от Украйна, допълни тя. Те се интересуват не само от София, но и от Варна и Пловдив, където цените на офисите и на работната ръка са по-конкуренти. Бургас и Велико Търново също са привлекателни за тях, но не могат да предложат подходящи офис сгради, обясни Пашова.
IT секторът е основният движещ механизъм на пазара на офис площи, който достига шестгодишен връх през първата половина на тази година с 67 000 квадрата усвоени площи. Два автомобилни гиганта, които влизат в топ 10 на най-големите производители в света, също оглеждат страната ни, за да отворят завод тук, каза Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и парцели“ във „Фортон“. Плановете им са за откриване на заводи, в които да работят 500-600 души. Затова цеховете ще се изградят в град с над 20 000 жители, който се намира в близост до Технически университет. Очаква се в края на тази или началото на следващата година да започне реализацията поне на едната от тези инвестиции. Видин пък е избран за място за изграждане на завод от шивашки гигант, който прави дрехи за някои от най-известните марки в света, съобщи още Гюрджиев.
Двойно повече сделки за бизнес имоти има в началото на тази година в сравнение с първите шест месеца на 2013 г., отчете Михаела Лашова, изпълнителен директор на консултантската компания. До месец юни са финализирани 10 сделки на стойност 25,6 млн. евро. В сметката не са включени продажбата на Сити Център София на фонда за инвестиции в имоти Revetas Capital Advisors, както и на хотел „Кемпински“ на хотелиера Ветко Арабаджиев, където цените, на които са реализирани сделките, все още не са ясни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *