Над половината от хотелите са в сивия сектор

Над половината от туристическия бранш у нас е в сивия сектор, стана ясно в разгара на летния сезон.

„Хотели, ресторанти и туроператори масово укриват данъци и не плащат осигуровки”, съобщи за „Новинар” председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Байко Байков. Той допълни, че драстично е намаляла и сумата от туристически такси. „Само в София спадът е с 30 на сто”, уточни той.

И подчерта, че това води до много негативи. „Така не може реално да се отчете туристическият интерес”, обясни Байков. Той добави, че нелегално работят не само хотели и заведения, а и много екскурзоводи. По думите му това пряко ощетява туристите, тъй като предлаганата услуга не е сертифицирана. Храните и напитките, които поръчваме от подобни места, са със съмнително качество. Персоналът в тях също няма необходимата квалификация за дейността, която извършва.

Байков каза още, че проблем при високата категория места за настаняване, част от международни вериги, няма. Съществуват обаче и големи хотели, които не плащат данъци. Експертът обясни, че в някои случаи хотелиерите укриват половината от оборота. По думите му най-масови са нелегалните практики по морето. Той посъветва потребителите да следят за касов бон при плащане, а при нередности да се обръщат към Комисията за защита на потребителите. „За съжаление проблемът със сивия сектор се е превърнал в традиционно явление от 10 години”, коментира експертът.

Междувременно проверка на „Новинар” показа, че в момента много от туристическите фирми продават бизнеса си. Туроператор може да се купи за между 5000 и 8000 лв. Фирма с лиценз за туроператор и туристически агент, със застраховка гражданска отговорност валидна до 25 януари 2015 г , сайт за онлайн резервации на български и английски език, както и със софтуер за качване на оферти в момента се предлага за 5000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *